Väck läshungern

Väck läshungernVäck läshungern är skriven av Anne-Marie Körling, lärare, författare och föreläsare. Hon var Sveriges läsambassadör mellan 2015 och 2017 och hon har också tilldelats Svenska Akademiens svensklärarpris för sina läsfrämjande insatser. Den här boken vänder sig till föräldrar och mor- och farföräldrar. Eller egentligen kanske till alla som har barn i sin närhet och vill väcka deras läshunger. Den innehåller också många tips såväl för lärare som för bibliotekarier och är läsvärd för alla som på något sätt är intresserad av barn och läsning. Som många av er säkert redan vet så har läsandet bland unga sjunkit, liksom andelen vuxna som läser för sina barn. Det samhälle vi lever i idag är stressigt och med ett enormt utbud, det finns så mycket som pockar på vår tid och uppmärksamhet. Men hur ska vi förändra den negativa trenden? Vad ska vi göra rent konkret för att öka barnens läslust?

Många tips får vi i denna bok. Anne-Marie skriver personligt, inspirerande, peppande och helt utan pekpinnar. Hon förespråkar att vi måste sänka trösklarna till litteraturen och inte ha så höga krav. Helst också minska på det nyttokrav som vi alltför ofta har på läsning och istället fokusera på läslust och läshunger. Hon tycker att vi kan börja med att läsa högt redan för det lilla barnet i magen, svårare än så är det egentligen inte. Och sedan gäller det att aldrig sluta läsa högt. Att läsa och lyssna till berättelser får oss att tänka, känna och förstå oss själva och andra bättre. Det finns många studier som visar på fördelarna med högläsning och dessutom tycker de allra flesta barn om att lyssna till någon som läser för dem. Tyvärr har vi vuxna så många gånger krav på oss själva som säger att vi måste läsa på ett visst sätt eller att vissa böcker skulle vara bättre än andra att läsa. Sådana krav behöver vi absolut inte ställa på oss själva och det förmedlar författaren så bra i den här boken.

Jag kommer att ha stor nytta av Väck läshungern när jag är ute på föräldramöten och pratar om högläsning inför föräldrar, men allra helst skulle jag vilja att boken vore obligatorisk läsning för alla föräldrar. Det är viktigt med läsning, men det är också otroligt roligt med läsning och man får en mysig stund tillsammans där man delar en speciell upplevelse ihop ifall man läser tillsammans med sitt barn så jag hoppas att många föräldrar blir inspirerade av boken.

Väck läshungern är utgiven av Brombergs förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

2 thoughts on “Väck läshungern

  1. Är det en boka om riktar sig mot äldre barn eller skulle den även kunna fokusera och peppa förskollärare som läser för yngre barn? Personligen älskar jag att läsa för barnen på jobbet men mina kollegor skulle behöva en push också och då kanske denna bok skulle vara bra?

  2. Den handlar om barn från 0-12 år skulle jag säga, så den passar perfekt även för förskolepersonal och lärare. Det finns jättemånga bra argument för läsning i boken och även många tips på hur man får till det i praktiken.

Comments are closed.