Drömmen om Chamir

Drömmen om ChamirMånga hästtjejer skulle bli överlyckliga om de fick ett ridläger i födelsedagspresent. Men inte Julia. Hon har nämligen drömt om något helt annat, så besvikelsen blir stor på födelsedagen. Julia älskar hästar. Hela sin fritid tillbringar hon i stallet och på ridskolan där hennes favorithäst Chamir finns. Men nu är det så att Chamir måste säljas. Hon passar inte som ridskolehäst. Julias stora dröm är förstås att Chamir ska bli hennes häst och det är också det enda hon önskar sig när hon fyller år. Men någon häst får hon såklart inte och snart är det ett faktum att Chamir ska säljas. Hur ska Julia klara av att aldrig mer få träffa sin favorithäst? Eller skulle hon kunna köpa Chamir för sina egna pengar?

Drömmen om Chamir är en riktig hästbok som handlar om kärleken till hästar och om att ha en alldeles speciell dröm som man bara inte kan släppa. Jag tror att de flesta hästtjejer kan känna igen sig i Julia och hennes längtan efter Chamir. För det är nog bara hästtjejer som kan förstå det där med att ha en favorithäst och att längta just efter den hästen och ingen annan. För om man har en favorithäst går det faktiskt inte att bara ersätta den hur som helst. Jag gillar att det här är en riktig hästbok, precis som hästböckerna var förr när jag slukade dem under de stunder jag inte var i stallet, en hästbok som skildrar livet som hästtjej och kärleken till hästar utan att problematisera en himla massa. Det känns äkta, autentiskt, och jag tror att många barn kommer att sluka Drömmen om Chamir när de kommer tillbaka till biblioteket igen efter sommarlovet.

Drömmen om Chamir är skriven av Angelica Öhrn som förra året debuterade med häst- och relationsboken Anton och Teitur. Jag gillade även den boken väldigt mycket, och jag gillar också att dessa båda är så olika varandra. Drömmen om Chamir vänder sig till 9-12 år medan Anton och Teitur vänder sig till 12-15 år. Den sistnämnda handlar om betydligt mer än bara hästar och kan därmed tilltala en bredare målgrupp, medan den förstnämnda är mer en klassisk hästbok. Båda sorterna behövs och jag gillar båda väldigt mycket.

Drömmen om Chamir är utgiven av Ordalaget bokförlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Drömmen om Chamir

Comments are closed.