Balans – Naturlig väg till friskare sköldkörtel

Balans : naturlig väg till friskare sköldkörtelKarin Björkegren Jones har skrivit flertalet böcker om hälsa, varav jag fastnat exempelvis för Omstart – för en starkare, renare och friskare kropp. Den handlar om lymfsystemet, ett tidigare lite bortglömt system i kroppen som har visat sig kunna påverka vårt välbefinnande mer än vi kanske tidigare trott. Genom att ta hand om det bättre och undvika stress kan man bland annat stärka sitt immunförsvar, bli av med sömnbesvär och celluliter samt gå ned i vikt. Nu är hon aktuell med en ny bok i samma stil: Balans – naturlig väg till friskare sköldkörtel.

Här ligger fokus alltså på sköldkörteln. Det är 466 000 som behandlas för hypotereos, underfunktion i sköldkörteln. Mörkertalet är dock säkert större eftersom provsvaren inte är helt tillförlitliga. Många av de som medicineras mår inte heller alltid bra trots medicinering. Inom den traditionella vården finns nämligen bara en enda medicin att tillgå i dagsläget och det är svårt att tro att en medicin ska kunna passa perfekt för alla. Det finns därför allt att vinna på att lära sig mer om sköldkörteln och hur man kan må bättre med hjälp av alternativa och naturliga botemedel.

Karin Björkegren Jones har själv sköldkörtelproblem och har fått kämpa för att få rätt vård för just henne. Hon delar öppenhjärtigt med sig av sin sjukdomsresa och jakten på botemedel här i boken. Dessutom ger hon massor av tips och råd. Man kan till exempel lära sig att lyssna bättre på sin kropp, hur man försöker identifiera grundorsaken till sjukdomen och hur man kan må bättre med exempelvis yoga, andning, kost och eteriska oljor.

Det första kapitlet innehåller fakta om sköldkörteln, binjurarna, hormonerna, värden och traditionell medicinering. Ett faktaspäckat och därför något tungt kapitel men det är väldigt intressant att läsa mer om hur allt hänger ihop. Detta kapitel ger också bättre förståelse för hur man kan påverka allt detta genom sina livsstilsval och genom alternativa behandlingar. Nästa del av boken handlar om alternativ vård, till exempel healing, ayur veda, kosttillskott och homeopati. Därefter följer ett kapitel om kost och ett om andning för att sedan avsluta boken med ett avsnitt om yoga och chakrasystemet.

Boken är lättläst och lättillgänglig tack vare den snygga moderna formgivningen. Den funkar bra både att läsa rakt igenom och som uppslagsbok där man kan läsa något avsnitt här och var om det som intresserar en. Författaren brinner verkligen för detta och hon har själv befunnit sig i jakten på botemedel, vilket gör att hon vet vad hon skriver om. Det känns engagerat och trovärdigt. Allt passar inte alla, men här får man ett enormt smörgåsbord med saker man kan testa så det är bara att prova sig fram. Det här är en bok jag varmt kan rekommendera till alla med sköldkörtelproblem.

Balans – naturlig väg till friskare sköldkörtel är utgiven av bokförlaget Semic. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.