Skriv som en nobelpristagare

Skriv som en Nobelpristagare : från Selma Lagerlöf till Alice MunroDet är många som drömmer om att kunna skriva. Och många som skriver kanske drömmer om att kunna skriva lika bra som de som fått Nobelpriset i litteratur. I boken Skriv som en Nobelpristagare får man chansen att inspireras och lära sig just från dessa mästare. I boken fokuseras det på tio Nobelpristagare, från Selma Lagerlöf, vidare till Ernest Hemingway, Herta Müller, Alice Munro och många fler. Boken visar att det finns lika många sätt att skriva på som det finns pristagare. Men samtidigt också på att det finns något att lära från alla skribenter.

I en kurs som jag läst betonade läraren att skrivande och läsande är intimt sammanbundet. De flesta författare är också läsande människor och många gånger hämtar man just sin inspiration från det man läst tidigare. Skriv som en Nobelpristagare är ett tydligt exempel på detta. Det här är ingen typisk skrivhandbok. Istället är det här en perfekt bok för den som älskar såväl läsande som skrivande och som gärna vill läsa mer och utvecklas inom båda områdena. För varje Nobelpristagare som tas upp i boken får man läsa om deras biografi, men också om deras stildrag och dessutom finns det kommentarer från författarkollegor och övningsuppgifter. Det finns också boktips för den som vill läsa vidare om eller av respektive Nobelpristagare.

Boken är skriven av Kristian Fredén som är författare och litteraturkritiker samt bibliotekarie på Svenska Akademiens Nobelbibliotek i Stockholm. Tidigare var han ämnesexpert i litteratur på Nobelmuseet. Man märker tydligt hur stora kunskaper han besitter om Nobelpristagarna och Skriv som en Nobelpristagare är en välskriven, intressant och lärorik bok. Den är utgiven av Ordfront förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.