Ada Goth

ada-goth-och-den-fruktansvarda-fullmanefesten    ada-goth-och-mysteriet-pa-gasta-gorma-herrgard

Är det någon miljö som passar lite sådär extra bra som inramning för läskiga berättelser så är det väl det viktorianska England. Det har Chris Riddell tagit fasta på när han skapat böckerna om Ada Goth. Ada är det enda barnet till lord Goth och hon bor på den mystiska gamla herrgården Gasta Gorma.

I den första boken, Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård, lär hon känna den lille spökmusen Ishmael och tack vare honom utforskar Ada den övergivna herrgårdsflygeln, upptäcker en hemlig vindsklubb och upptäcker att ondskefulla planer smids på herrgården.

I den andra boken, Ada Goth och den fruktansvärda fullmånefesten, har Ada och hennes vänner fullt upp med att förbereda den stora fullmånefesten. Samtidigt ska en stor matlagningstävling äga rum på herrgården Gasta-Gorma. Det är många kändisgäster och kändiskockar som kommer dit och en av dessa uppträder väldigt misstänksamt. Till råga på allt verkar alla, inklusive Adas egen pappa, ha glömt bort Adas födelsedag.

Böckerna om Ada Goth är väldigt humoristiska och lagom mysrysiga för mellanåldern. En av de stora behållningarna med böckerna tycker jag är alla underbara illustrationer. De svartvita illustrationerna i viktoriansk stil sätter verkligen pricken över i, och ger ytterligare en dimension till läsningen. Böckerna är utgivna av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).