Alaska och Gips

Alaska    Gips eller när jag fixade hela världen på en dag

Inför att vi skulle läsa en bok av en holländsk författare i Barn- och ungdomsboksutmaningen som jag är med i på Facebook så valde jag att läsa Alaska och Gips av Anna Woltz. Det var förvisso i maj som detta tema var, men jag har inte hunnit skriva om böckerna förrän nu.

Anna Woltz är en holländsk författare med ett stort författarskap bakom sig. Hennes böcker har blivit översatta till nitton språk och vunnit ett flertal priser. I hemlandet är hon som författare älskad av såväl barn som vuxna, för humorn, äventyrligheten och karaktärerna hon alltid skildrar med träffsäkert psykologiskt djup.

Lilla Piratförlaget gav våren 2020 ut mellanåldersromanen Alaska, som är den första av hennes böcker att översättas till svenska och fick mycket positiv kritik från svenska medier. Våren 2021 är Anna Woltz aktuell med ytterligare en roman för mellanåldern: Gips – Eller när jag fixade hela världen på en dag.

(www.lillapiratforlaget.se/authorship/anna-woltz)

De båda böckerna är sinsemellan ganska olika, men det finns flera beröringspunkter liksom kännetecken på att det är samma författare som skrivit båda böckerna. Båda vänder sig till mellanåldern, 9-12 år, men passar definitivt en bredare målgrupp än så, även vuxna 🙂

Alaska handlar om Parker som tvingats omplacera sin älskade hund Alaska på grund av hennes brorsas allergi. Alaska utbildas till assistenthund och hamnar så småningom hos Sven som har svår epilepsi. När Parker och Sven ska börja sjuan i en ny skola hamnar de såklart i samma klass och diverse förvecklingar uppstår när de inser vad de har gemensamt. Men det handlar absolut inte bara om hundar, utan snarare om relationer, om att vara populär respektive utanför i skolan, om att försöka smälta in respektive att sticka ut. Det handlar också om livets smärta, om vänskap och identitet. En otroligt varm och gripande, men samtidigt lättläst bok som var helt omöjlig att släppa. En bok som engagerar, berör och går rakt in i hjärtat.

Gips – eller när jag fixade hela världen på en dag handlar också om relationer av olika slag.  Fitz föräldrar ska skiljas och barnen ska börja bo varannan vecka. Men så blir hennes lillasyster skadad och måste opereras. På sjukhuset träffar Fitz en märklig kille, en hjärtopererad tjej och plötsligt har trion gjort upp en romantisk plan för en sjuksköterska och stulit gips. Kanske har Fitz också råkat bli kär mitt i alltihop, hon som aldrig skulle få känslor för en kille eftersom en tredjedel av alla äktenskap ändå slutar i skilsmässa. En underhållande roman om vänskap, kärlek och mod.

Båda böckerna är humoristiska, men samtidigt med en allvarlig underton, träffsäkra med hög igenkänningsfaktor, överraskande, spännande, välskrivna, helt underbara, fantastiskt berättade och som sagt, helt omöjliga att lägga ifrån sig. Jag sträckläste båda under en enda dag och nu längtar jag bara efter att fler böcker av Anna Woltz ska ges ut på svenska.