Alla suger och det är ingens fel

Alla suger och det är ingens felAlla suger och det är ingens fel är Ebba Hyltmarks debutroman. Ebba är född 2001 och går själv på gymnasiet i Lund. Kanske är det detta som gör att bokens karaktärer skildras så träffsäkert. Boken handlar om Li som går sista terminen i nian. Hon är fullt fokuserad på den kommande gymnasiestarten. Till hösten ska hon nämligen börja gymnasiet långt därifrån, i Stockholm, och då ska äntligen livet börja, på riktigt. Li är väldigt ensam. De enda vännerna hon har är den 9-åriga Olivia och den äldre mannen Sigvard. Men hon verkar inte vara mobbad. Istället drar hon sig undan, less på det sociala spel som pågår runt henne i skolan varje dag och som hon inte vill delta i. Men så dyker Max upp. Max med de svarta ögonen som vägrar släppa Lis blick. Och det innebär att vägen bort mot framtiden inte längre känns lika självklar.

Alla suger och det är ingens fel handlar mycket om identitet, om den svåra konsten att veta vem man är, men också om mod och att våga sträcka sig efter sina drömmar. Den handlar också om relationer, om kärlek och vänskap, om falskhet och ärlighet. Boken vänder sig till målgruppen 12-15 år vilket passar väldigt bra med tanke på att huvudpersonen är i ungefär samma ålder och boken behandlar frågor som man ofta tänker på i den åldern. Jag tror att boken kan innebära såväl igenkänning, som inspiration och pepp för att själv våga följa sina drömmar. Boken är ofta rolig, men innehåller också en lagom dos svärta. Jag gillar det faktum att huvudpersonen Li finner vänskap utanför normen. Jag gillar också att författaren skrivit och fått boken utgiven innan hon ens fyllt 20. Det är en stark debut. Språket lämnar kanske lite att önska, det är lite för mycket dialog och lite för lite gestaltning för min del, men det tror jag att målgruppen bryr sig mindre om. Dessutom finns trovärdigheten och äktheten där för att väga upp språkbristerna. Precis som Anna på Annas bokblogg skriver så upplever även jag boken som ojämn.  Det går från: ”Wow, att författaren är så ung!” till: ”det märks att hon är ung” och så tillbaka igen. Men återigen, en stark debut, och jag ser fram att läsa kommande böcker av Ebba Hyltmark.

Alla suger och det är ingens fel är utgiven av Brombergs förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller Bokus.