Allt som händer inuti

Allt som händer inuti : om tankar och känslor frÃ¥n A till ÖAllt som händer inuti – Om tankar och känslor från A till Ö är skriven av Reyhaneh Ahangaran som är barnpsykolog. Hon har jobbat länge inom barn- och ungdomspsykiatrin och som skolpsykolog. Där har hon mött många familjer med barn som mått dåligt. Då har hon saknat en bok som handlar om hur man mår, med ett direkt tilltal till barnet. Nu har hon själv skrivit den bok hon saknat.

Reyhaneh har uppmärksammat att allt fler och allt yngre barn än någonsin söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige. Både barn och föräldrar vågar be om hjälp. Hon vill att boken ska vara en hjälp till dessa föräldrar som vill prata om känslor och psykisk hälsa med sitt barn. Ett stöd i vardagen. Hon tänker att om barn och föräldrar lär sig mer om vad som är rimliga upp- och nedgångar i måendet så förstår man också när det är dags att söka hjälp. Genom att läsa boken kan man bli peppad och känna stöd, men också få tips om vad man kan göra själv eller vart man kan vända sig när det är dags att våga be om hjälp.

Boken är uppbyggd i kapitel från A till Ö och lyfter många av de frågor, teman och ämnen som Reyhaneh stött på genom sitt jobb. Det handlar om stress, ensamhet, tvångshandlingar, föräldrar, diagnoser, hemligheter, ångest, webben, kompisrelationer, rastlöshet, utseende, ilska, mobbning och mycket annat. Varje tema som presenteras består dels av en kortare faktatext och dels tips och tricks på hur man kan hantera eller bemöta ämnet. Boken har illustrationer i blått och rött samt många faktarutor, checklistor och liknande som gör innehållet mer lättillgängligt. I slutet av boken finns länktips och boktips för den som vill läsa mer. Jag gillar att boken känns så samtida, normkritisk och att den har ett fint barnperspektiv. Det är ett bra urval av ämnen som jag tror de flesta i målgruppen tänker på och kanske oroar sig över. En bok som borde finnas på alla skolbibliotek och platser där barn och unga rör sig, så att de kan få känna igen sig, få pepp och stöttning.

Allt som händer inuti finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.