Asyl

Asyl är den andra delen i serien om Maria Eriksson. Precis som Gömda så är Asyl också skriven av Liza Marklund och utgiven på Piratförlaget.

Asyl fortsätter där Gömda slutar. Boken består av tre delar: Flykt, där familjen lever sitt sista år i Sverige, isolerade och de håller på att gå under. Exil, där de bestämmer sig för att prova på att leva i Sydamerika. Där går barnen skola och Mia öppnar en lunchservering på deras skola. Men Robin får astma beroende på luftföroreningarna och familjen får ekonomiska besvär när Mia måste stänga serveringen. Asyl, där familjen flyttar till USA, skriver amerikansk rättshistoria och beviljas asyl i sitt nya hemland.

Boken är inte alls lika våldsam och thriller-lik som Gömda. Nu handlar det mer om kamp mot myndigheterna och om att bygga upp en ny tillvaro i ett främmande land. Men det är också intressant att läsa om och framförallt så knyter Asyl ihop historien i Gömda och man får svar på många frågor från första boken. Språket är som i Gömda, lite torftligt, men å andra sidan är boken lättläst och snabbläst.