Avlägset mål

Ett mål kan synas så tydligt framför en. Ligga så nära, men ändå vara omöjligt att nå. Och precis lika svårt som att bestiga en alptopp, kan ett äktenskap vara – att bli likvärdig, jämbördig, kräver samma energi, samma viljestyrka och samma beslutsamhet. Och precis som en alptopp, kan drömmen om det jämställda förhållandet se ut att försvinna längre och längre bort ju mer man rör sig mot det.

Avlägset målAvlägset mål är en novell som visserligen utspelar sig under en fjällvandring i Alperna, men som mestadels pågår i huvudkaraktärens inre. Huvudpersonen och hennes syster är på fjällvandring. I början lät hon systern bestämma det mesta, men under resans gång blir hon allt mer självständig. Och det är just det som är resans mål. Hon flyttade från sina föräldrar rakt in till sin mans hushåll och därefter har hon låtit honom bestämma, ja nästan föra hennes talan. Nu har hon rest iväg för att få perspektiv på sitt äktenskap. Det verkar som att det är den andra systern som har dragit iväg henne på alpvandringen. För att låta henne få perspektiv. För att väcka henne. Men maken har också bidragit till att ge henne möjligheten att åka. Huvudpersonen drömmer om att bli mer självständig och att hon och maken därigenom så småningom kan bli mer jämlika. Men hon verkar väldigt rädd för att nå det målet. Kanske är det inte hennes egna dröm trots allt? Kanske är det bara något hon tror att det förväntas av henne? Därför blir den avlägsna alptoppen en metafor för det än mer avlägsna jämlikhetsmålet. Och sensmoralen är kanske denna att det inte alltid är målet som är det viktiga, utan resan, vägen dit och ibland kanske det allra viktigaste faktiskt är att ens våga försöka.

Avlägset mål är skriven av Per Anders Fogelström som kanske mest är känd för Stadsserien som inleddes med Mina drömmars stad (1960). Jag älskade Stadsserien, men fastnade inte riktigt för denna novell. Tydligen så finns det också en roman om samma karaktärer. Jag har inte läst den och kanske är det därför jag inte fastnar för novellen? Kanske passar berättelsen helt enkelt bäst i det längre formatet? Novellen är utgiven av Novellix och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.