Babybokprat

Idag har jag och dottern varit på babybokprat. Egentligen är hon för gammal för det. Bebisarna ska helst inte hunnit börja krypa ännu, och min dotter har just lärt sig gå. Idag var vi där för att skriva en artikel om det. Men vi har gått på babybokprat tidigare, när dottern var yngre. Och hon tyckte jättemycket om det.

 Babybokprat förklaras enklast som högläsning för pyttebebisar. Alla bebisarna får sitta i en ”myspöl”. En bibliotekarie läser pekböcker för dem. Oftast får föräldrarna vara med också och hjälpa till att läsa vissa ord. Pekböckerna är ofta sådana som har starka färger och tjocka konturer. Förutom högläsning så har man ibland rim och ramsor samt rörelselekar. Babybokpratet brukar räcka en halvtimme och mitt i så har man en paus som kallas för boktugg. Då får bebisarna sitta och bläddra själva i böcker, eller tugga på dem, om de hellre vill det. Då är det tåliga pekböcker i hårdpapp. Man börjar och slutar alltid med samma bok så barnen lär känna igen denna bok. Man börjar med ett mindre antal böcker och lägger till någon ny varje gång. Vid sista tillfället kan man läsa ett tjugotal pekböcker för barnen och det är sällan som de tappar fokus och koncentrationen.

Det roliga med babybokprat är att bebisarna verkligen uppskattar det. Man ser att de känner igen böckerna. De vinkar till böckerna när de kommer fram. De sitter alldeles tysta och fokuserade, även de bebisar som har spring i benen hemma. Babybokprat är en bra introduktion till böcker för små bebisar. Sedan så är det ju social samvaro också. Det är olika på olika bibliotek, men det bibliotek jag var på idag säljer fika efteråt, så då kan föräldrarna stanna och fika, prata och lära känna varandra.

 Har du en bebis som är mellan ca 5-8 månader, så kolla upp om det finns babybokprat på ditt bibliotek. Det är gratis, det är kul och det är definitivt uppskattat av bebisarna.