Babydrama

Babydrama, en pjäs skriven av Ann-Sofie Bárány och regisserad av Suzanne Osten, gick för sålda hus flera säsonger på Unga Klara. Det var världens första textbaserade och storskaliga teatersatsning för spädbarn mellan 6-12 månader. I boken Babydrama redogörs för hur föreställningen växte fram och man får också ta del av barnens reaktioner som teaterpublik.

Idag finns ju alla möjliga slags aktiviteter för spädbarn och dess föräldrar, det är babysång, babyrytmik, babyteater, barnvagnsbio, babybokprat och mycket annat. Ibland kanske aktiviteterna är mer riktade mot föräldrarna än mot barnen, men faktum är att barnen tar till sig mer än vad man tror. Jag gick själv på babybokprat med min dotter och hon var hur med som helst. Alla barnen lyssnade när bibliotekarien läste ur pekböckerna. Ingen försökte krypa iväg eller flackade med blicken, de var helt fängslade. Jag tycker att det är häftigt!

När boken Babydrama kom fanns inte alla dessa aktiviteter utan det här var den första riktiga kultursatsningen för målgruppen och det är roligt att läsa om detta. Man får verkligen möta ingrodda föreställningar av spädbarn och spädbarns behov. Boken är rikt illustrerad med foton från föreställningen. En väldigt intressant bok för alla som är intresserade av spädbarn och/eller teater. Boken är skriven av Ann-Sofie Bárány och utgiven av Kabusa böcker.