barnboksbloggen

Skip to content
  • Hem
  • Om bloggen
  • Press
  • Projekt Astrid Lindgren
  • Projekt Mumin

Barnboksbloggen via Instagram

9 februari, 2017 - carola

Mer gult i dagens tema #nåtgult #februarifoton

Dela det här:

  • Klicka för att dela på Facebook (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Twitter (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela på Pocket (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för att dela till Pinterest (Öppnas i ett nytt fönster)
  • Klicka för utskrift (Öppnas i ett nytt fönster)

Gilla

Gilla Laddar in …
Posted in Instagram

Post navigation

← Barnboksbloggen via Instagram
Barnboksbloggen via Instagram →
Barnboksbloggen

Välkommen till Barnboksbloggen. Här kan du läsa boktips och recensioner av såväl barnböcker som vuxenböcker. Jag som skriver här heter Carola och är bibliotekarie. Jag är en bokberoende boknörd som älskar att prata om böcker och läsning. På bloggen delar jag med mig av böcker jag läst, böcker jag vill läsa och böcker jag tycker att andra ska läsa. Maila gärna om du har förslag på vad du vill läsa om på Barnboksbloggen.

barnboksbloggen

Kalaset är den första bilderboken i en ny serie Kalaset är den första bilderboken i en ny serie om lilla Dam-Dam. Idag fyller Dam-Dam år. Pling plong låter det, det ringer på dörren, vem kan det vara?

Boken ingår i serien Språklek och ordskoj. Det är en serie småbarnsberättelser med busiga formuleringar, roliga ord och ljud. De passar fint att stimulera barns ordförråd och väcka språklig nyfikenhet. Sista uppslaget innehåller tips på språklekar och ordskoj med Dam-Dam, bland annat en titt-, pek- och rimlek.

Texten i boken, som är skriven av Josefine Sundström, är också rytmisk, upprepande och passar fint att högläsa. Texten bjuder också verkligen in barnet att själv härma de olika ljuden som Dam-Dam hör.

Illustrationerna av Mervi Lindman är detaljrika, mjuka och charmiga i mustiga färger. En härlig bok att läsa högt tillsammans om Dam-Dams härliga kalasdag.
Det som känns förbjudet är en bilderbok som ha Det som känns förbjudet är en bilderbok som handlar just om sådana saker. Att ljuga till exempel, kanske för att göra någon glad eller slippa något jobbigt. Att snoka, bli avundsjuk, ta en extra kokosboll, spela i smyg när skärmtiden är slut, pilla på sånt man inte får eller borde röra vid, smyga iväg utan att någon märker, säga fula ord, fuska, fnissa eller härmas. Och det visar sig att alla människor ibland gör sådant som känns lite förbjudet. Vi tänker att vi inte borde, men vi gör det i alla fall. Och det är faktiskt helt okej.

Det är en intressant bok att läsa tillsammans med barn för det blir roliga och intressanta diskussioner. Boken är skriven med både humor och allvar. Illustrationerna av Hanna Klinthage samspelar fint med Annica Hedins text.

Framförallt känslouttrycken är fångade på ett träffsäkert sätt. Det är roligt, lekfullt och boken bjuder verkligen in till samtal om vad som är tabubelagt eller hemligt och vad som känns förbjudet respektive vad som faktiskt är förbjudet på riktigt.
Den här bilderboken skildrar en igelkottsfamilj a Den här bilderboken skildrar en igelkottsfamilj allt går i baklås när en mössa plötsligt försvinner spårlöst. Kotte går nämligen ingenstans utan sin mössa. Inte ens ut från sitt rum. Men en morgon när Kotte vaknar är mössan inte där. Vart kan den ha tagit vägen?

Kottes familj och hans kompisar gör allt för att hitta alternativ till den försvunna mössan. Men Kotte är svårflirtad. ”Inte en chans” svarar han på allt som vännerna föreslår. Men plötsligt har han smugit sig ut i parken tillsammans med vännerna. Och det visar sig förstås att det är rätt kul att leka ändå, trots att inte favoritmössan är med.

Inte utan min mössa är en bilderbok om gemenskap, familjeband, vänskap och med en underfundig humor. Och kanske finns det ett och annat barn eller vuxen som känner igen sig i det där med att alltid ha en favoritsak som måste vara med.

Boken är både skriven och illustrerad av Anna Lindsten. Illustrationerna är så söta, charmiga och tecknade i milda, mjuka pastellfärger
En ny bok i den populära Vem-serien! Faktiskt den En ny bok i den populära Vem-serien! Faktiskt den 20:e bilderboken om Nallegrisen, Fågel, Nalle, Katt och deras barn.

I Vems fel är det gosedjursdag på förskolan. Knatt tar med sin allra bästa gose-Batman. Vilken toppendag det kommer att bli! Ända tills lilla Hund visar sitt nya gosedjur – en enhörning. Som glänser och glittrar och är precis ALLT som gose-Batman inte är... Nu är dagen dum och tråkig tycker Knatt. Och det är den dumma enhörningens fel. Men vänta, här ligger ju en sax. Vad händer om Knatt klipper bara liiiite i enhörningssvansen…?

Stina Wirsén är ju känd för att skildra de där vardagliga händelserna som alla kan känna igen sig i. De där lite jobbiga och skaviga känslorna, som i detta fall - avundsjuka och att inte kunna behärska sig. Men också att ångra sig och våga säga förlåt.

Det finns inget tema som är för stort eller för litet för Stina Wirsén och oavsett vilket ämne hon tar sig an så gör hon det med ett fint barnperspektiv och på ett sätt som går rakt in i hjärtat. Illustrationerna känner vi väl igen vid det här laget, de enkla men ack så uttrycksfulla bilderna som tillsammans med en sparsam text blir till en stor, känslofylld läsupplevelse i Stina Wirséns händer.
Börja skolan är en bok i samma stil som Göra ba Börja skolan är en bok i samma stil som Göra barn - så går det till och Bak & fram om kroppen som alla är skrivna och illustrerade av Anna Fiske. Böcker som vänder sig till den som vill veta, men också till den som vill förklara.
Att börja skolan är en stor händelse i livet och frågorna är många. Vad packar man i skolväskan? Hur ser det ut i klassrummet? Vad är en lektion och vad gör man på rasten?

Allt ovanstående och mycket mer förklaras på ett pedagogiskt inkluderande och samtidigt lekfullt sätt i Börja skolan. Den visar att skolor kan se ut på olika sätt och uppmanar läsaren att berätta om sin egen skola. Den visar hur ett klassrum kan se ut, vilka vuxna som jobbar på skolan, vad gymnastiksalen och skolbiblioteket används till, vilka olika ämnen som finns, vad man kan göra på rasten, hur man bör bete sig mot sina klasskamrater, hur man är en god vän, vad läxor är och vad man gör på fritids. Hurra för dig som ska börja skolan. Hurra för dig som ska bli elev. Tänk så mycket roligt du ska få uppleva.

 
I Börja skolan Aktivitetsbok finns massor av knep och knåp som handlar om att börja skolan. Här kan barnen färglägga, öva på bokstäver och siffror, dra streck, para ihop, lösa labyrinter och koder, rita och mycket mer. Ett perfekt komplement till Börja skolan.
Minns ni klass FA? Barnen som böckerna Nu börjar Minns ni klass FA? Barnen som böckerna Nu börjar vi skolan, Vi i klassen och Snart sommarlov handlar om. Nu har det kommit en fylla-i-bok som handlar om samma barn.

I Min egen bok om att börja förskoleklass varvas korta berättelser om några av barnen i FA med fakta och fylla-i-uppdrag som läsaren kan göra själv eller tillsammans med en vuxen. Det kan vara att färglägga alfabetet, labyrinter, rita sin favoritmat och sin favoritbok, ringa in eller dra streck mellan ollika saker som hör ihop. Allt för att man ska få lära sig så mycket som möjligt om hur det funkar i skolan och att skolstarten ska bli rolig och peppande.

Boken har en bra blandning mellan fakta och roliga pyssel och är lagom svår för målgruppen. Det krävs inte att man behöver kunna läsa och skriva till exempel, så länge man har en vuxen till hands.

Boken är skriven av specialpedagogen Soile Lillnor (som berättar om stort och smått som kan hända under en vanlig skoldag) och Katja Tydén (som berättar om barnen i klass FA och hur det var för dem att börja förskoleklass) och hela boken är rikt illustrerad av Ingrid Flygare. Ni som läst någon av de andra böckerna om klass FA känner igen stilen på de fina, färgglada, uttrycksfulla och inkluderande illustrationerna.
Bibbi-böckerna är mysiga småbarnsböcker om den Bibbi-böckerna är mysiga småbarnsböcker om den kavata flickan Bibbi och hennes mormors busiga hund Lasse. Hittills har det kommit fyra böcker om Bibbi: Bibbi sparkar boll, Bibbi på promenad, Bibbi äter smörgås och så den nyaste: Bibbi passar Lasse.

I Bibbi passar Lasse ska Bibbi och mamma passa Lasse, för mormor ska bort ett tag. Bibbi vill vara den som passar Lasse, men mamma säger att hon är för liten. Då klättrar Bibbi upp i barnvagnen och tjurar. Hon är inte alls för liten. Men så träffar mamma en tant som hon känner. De står och pratar och mamma märker inte alls var Bibbi gör. Bibbi knyter loss Lasses koppel från barnvagnshandtaget och bestämmer sig för att passa honom ändå. Lasse börjar strosa omkring, först sakta, sedan går det fortare. Vagnen börjar rulla. Och plötsligt springer Lasse snabbt efter en ekorre med vagnen och Bibbi efter. Bibbi ropar hjälp! och mamma säger åt henne att släppa Lasses koppel. Men Bibbi tänker inte släppa. Så tar det plötsligt slut när ekorren springer upp i ett träd. Vilken tur att Bibbi passade Lasse ändå. Men nu får mamma passa honom hela vägen hem.

Böckerna om Bibbi bjuder på hög igenkänning, humor, klurighet, vardagsdramatik och äventyr. Det är enkel, kärnfull text som ligger nära barnens eget språk. Det är starka känslor, oväntade vändningar, glimten i ögat och ett fint barnperspektiv. Illustrationerna är tydliga men uttrycksfulla och samspelar fint med texten. Tillsammans blir det en mysig, rolig läsupplevelse för såväl barn som vuxna.
Rädd är den tredje boken i en serie om känslor Rädd är den tredje boken i en serie om känslor skriven av Lotta Olsson och illustrerad av Emma Adbåge. Tidigare har titlarna Glad och Ledsen kommit ut.

Det är kväll och det är dags att sova. Det är så skönt att krypa ner i den mjuka sängen. Men mys förvandlas plötsligt till rys när lampan släcks och det blir mörkt. Vad är det som knakar och låter? Varför blir allt så läskigt när det är mörkt!

Nu är ben och armar spända.
Måste titta. Måste tända.
Ett och två och tre och - klick.
Allting läskigt: stick!

Precis som i föregående böcker i serien skriver Lotta Olsson även i Rädd med få ord, men varje ord är vägt på guldvåg, det finns inga överflödiga eller onödiga ord här. Illustrationerna är också relativt sparsmakade. Trots det rymmer boken en stor, berörande berättelse. Det är samspel mellan text och bild när det är som allra bäst. Mimik, kroppsspråk, gester och ansiktsuttryck används  för att gestalta istället för svepande bilder eller yttepyttiga detaljer. En liten händelse blir till stor dramatik. De små barnens känslor tas på största allvar.

ØBoken är en fröjd att högläsa med sin rytm och fingertoppskänsla. Så fin att läsa med barn och inte minst på förskolor när de ska diskutera känslor med barnen, vilket ju är ett ständigt återkommande och viktigt tema. Passar barn från två år och uppåt.
Ladda mer… Följ på Instagram

Senaste inläggen

  • Dam-Dam: Språklek och ordskoj
  • Det som känns förbjudet
  • Inte utan min mössa
  • Vems fel
  • Börja skolan
  • Min egen bok om att börja förskoleklass
  • Bibbi passar Lasse
  • Rädd
  • Kråkan säger sen!
  • Stora boken om Mamma Mu och Kråkan

Kategorier

Alfabeta Bilderböcker biografi Bokförlaget Opal Bonnier Carlsen Bookmark förlag B Wahlströms börja skolan Calazo förlag Djur & natur dystopi Faktaböcker Familj och vänner fordon funktionsvariationer Harper Collins Hegas bokförlag Historia Hästar Högläsning Idus förlag Jul Kapitelböcker Känslor Kärlek Lilla Hoi Lilla Piratförlaget Lättläst Mysterier Natur & Kultur Nypon förlag Odling Olika förlag pyssel Rabén & Sjögren Roliga böcker Serieroman Småbarnsböcker Speja förlag Sport Spöken och övernaturligt Syskon ungdomsböcker Vombat förlag vänskap

Proudly powered by WordPress | Theme: Dreamer by Hipster Theme.
%d bloggare gillar detta: