Barnboksbloggens adventskalender 2020 – lucka 15

Idag är det dags för lucka 15 i Barnboksbloggens adventskalender 2020 och det är Camilla Lagerqvist som ger dagens boktips.

Camilla Lagerqvist

© Foto Stefan Tell

Camilla Lagerqvist är journalisten som började skriva böcker, framförallt böcker för barn i mellanåldern. Hon skriver ofta historiska böcker, eller böcker med inslag av ett historiskt tema och anledningen till detta är förstås att hon tycker mycket om historia. Hon har bland annat skrivit serien om Svarta rosorna, Dödens tivoli, Spetälskesjukhuset, Pojken i graven, Pärlor av glas, Flykten till Amerika, Cirkusflickan och Den vita döden.

Här kommer Camillas boktips:

Jag har två boktips, båda spännande böcker i fantasygenren. Det första är en adventsbok med 24 kapitel, den heter Nattexpressen och är skriven av Karin Erlandsson. Den handlar om elvaåriga Danja som åker med sin familj för att hälsa på mormor som verkar bli allt mer förvirrad och bara pratar om en nyckel som försvunnit. Men så försvinner mormor och samma natt stannar ett mystiskt tåg utanför mormors hus. Danja hoppar på och hamnar i ett magiskt äventyr.

Den andra boken heter Väktarinnan och är skriven av Åsa Rosén. Iza och hennes familj har lämnat sitt liv i storstan och flyttat till den lilla byn Kaulinpää uppe i Tornedalen. Iza förväntar sig en riktigt trist tillvaro och hon tror inte på några gamla tornedalska skrönor, men så träffar hon Virva, en flicka som hon trodde var en låtsaskompis som hon lekte med som barn. Virva leder Iza till viskorna och deras hemliga platser.

Båda böckerna är i kategorin 9-12 år, men kan läsas av alla från nio år och uppåt.

Nattexpressen   Väktarinnan

Nattexpressen läser jag själv just nu och den är så spännande! Rekommenderar den verkligen jag också.