Barnboksfemman – vecka 9

Barnboksfemman fungerar så att jag varje vecka presenterar ett tema , t ex sorg eller kärlek, och sedan är tanken att du ska skriva om fem barn- eller ungdomsböcker som du förknippar med detta tema. Skriv så lite eller mycket du vill om varje bok (men självklart är det alltid intressant att få läsa någon liten motivering till varför du valde just dessa titlar). Skulle du inte komma på precis fem titlar får du såklart skriva de du kommer på.

Månadens tema i min utmaning Temaläsning 2017 är mångfald. Det är ju ett brett begrepp, men generellt sett kan det ju handla om att bryta normer och vidga sina perspektiv. I denna barnboksfemma skulle jag vilja att ni tipsar om barnböcker som utspelar sig eller åtminstone handlar om något annat land än Sverige, och då är det ett stort plus om det också är utanför Europa. 

One thought on “Barnboksfemman – vecka 9

 1. Fem bilderböcker:
  Naku, Nakuu, Nakuuu av Nanoy Rafael – om en liten pojke som undrar hur barn blir till, där det visar sig att han ska få ett småsyskon. (Filippinerna)
  Vår systers sagokista av Maya Abu al-Hayyat – om en blind storasyster som hittar på sagor. (Libanon)
  Den lilla hemligheten av Yara Bamieh –om en flicka som av någon anledning inte vill öppna munnen… och som förföljs av katter… (Palestina)
  Petit, monstret av Isol – om en liten pojke som ibland är jättesnäll och ibland riktigt elak. Mycket spännande symbolik i illustrationerna! (Argentina)
  Viva Frida av Yuyi Morales – om Frida Kahlos liv och verk (mer poetiskt än biografiskt).

  Och som bonus:
  Akissi av Marguerite Abouet – två seriealbum om en busig flicka från Elfenbenskusten, lite Emil-aktig.

Comments are closed.