Barnradions bokpris – spekulationer

Ja, nu har jag alltså läst och skrivit om samtliga fem nominerade böcker till Barnradions bokpris 2018. Men vem vinner nu då? Det får vi ju inte veta förrän om en vecka, nästa lördag. Men det går ju att spekulera.

  • Comedy queen av Jenny Jägerfeld. En rolig bok om ett tungt ämne. Jag tror att många som gillar att läsa om sorgliga ämnen skulle tycka om denna bok. Att allvar blandas med humor är alltid bra. Dessutom skriver Jägerfeld så bra, och många känner nog igen henne från exempelvis Brorsan är kung som hon tidigare skrivit för samma målgrupp.
  • Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting. En grafisk roman om ett ständigt aktuellt och viktigt ämne, nämligen förintelsen. Kul att en seriebok blivit nominerad. Det är ett format som lockar många barn, och ämnet kan också locka. Det är många barn som vill läsa om verkligheten och verkligare än såhär kan det inte bli.
  • Risulven av Nina Ivarsson. Även här ett tungt ämne av en debutförfattare. Som vuxen tyckte jag om denna bok, den skildrar på ett träffsäkert sätt både ekonomisk och social utsatthet och även mobbing och utanförskap. Jag tvekar dock lite på vad barnen tycker om denna bok, skulle de tycka om den och dessutom rösta fram den som vinnare?
  • Ella och Youtube-paniken av Linda Skugge. Kul att en bokklubbsbok blivit nominerad. Kanske kan det vara en nackdel för boken, den är ju svår att få tag på om man inte är medlem, vilket gör att den inte är känd. Men författaren är desto mer känd. Dessutom handlar boken verkligen om sådant som många barn kan relatera till och som är hett i deras värld, nämligen sociala medier.
  • Pojken i paddan och jag av Jonatan Järvi. Återigen en bok om ett tungt ämne, nämligen mobbing. Här är det blandat med en stor portion fantasi och det kan vara ett bra grepp för att avdramatisera och göra boken mindre tungläst.

Mina egna personliga favoriter är Comedy Queen och Vi kommer snart hem igen. Jag skulle helst vilja se Vi kommer snart hem igen som vinnare eftersom jag skulle vilja att alla barn läser den, och att den skyltas med överallt så läsarna hittar den. Jag tror dock att Comedy Queen är den bok som har störst chans att vinna i just detta bokpris eftersom den kan vara den bok som är mest lättillgänglig för målgruppen. Möjligen kan också Ella och YouTube-paniken ha en chans av den anledningen så länge det inte är en för stor nackdel att det är en bokklubbsbok. Tyvärr skulle det också vara till nackdel för oss på biblioteken att vi inte kan skylta med vinnarboken, det bidrar ju inte direkt till att uppmärksamma Barnradions bokpris, som jag upplever är ett ganska ”osynligt” bokpris annars.

På lördag presenteras vinnarboken. Det ska bli spännande att se vilken som vinner. Och ännu mer spännande kommer det att bli att göra juryns diskussioner kring de nominerade böckerna i nästa veckas radioprogram.