Bästisboken och kompisboken

   

Lin Hallberg har skrivit en serie böcker där Bästisboken och Kompisboken är två av de böcker som ingår. Men det finns också fler böcker, som Kärleksboken och Svikarboken. Jag har bara läst Bästisboken och Kompisboken. Båda böckerna handlar om Klara. Bra böcker att känna igen sig i. De passar barn mellan 9-12 år.

I Kompisboken är Klara ensam och helt utan kompisar i klassen. Därför börjar hon skriva om sina klasskompisar i en Mina vänner-bok – hon vågar ju inte be dem fylla i, så hon berättar själv om dem istället. Snart märker hon att skrivandet gör att hon ser saker och ting mycket klarare. Hon ser hur klassen fungerar och hur de olika individerna i klassen fungerar. Som den tuffa Kemal, om Auriel som alla killar vill bli ihop med. Och så Anton, som kommer ny till klassen och ställer saker och ting helt på sin ända.

I Bästisboken har saker och ting ändrats. När Klara blev kompis med Anton så vågade hon plötsligt ta plats i klassen och blev för första gången synlig. Det dröjde inte länge förrän Auriel valde Klara till sin vän och Klara blev plötsligt en av de populära. Nu har hon inget behov av sin kompisbok längre. Men det har Anton. Nu när Klara inte längre behöver honom eller sin bok, så tar Anton chansen Klaras kompisbok blir nu Antons bästisbok…