Bilderboksvecka: Farfars mammas soffa

farfars-mammas-soffaFarfars mammas soffa är en rolig och lite annorlunda bilderbok som handlar om förr i tiden, ett tema som är väldigt intressant att prata om tillsammans med barnen. Illustratören och författaren Anna Bengtsson berättar en spännande och myllrande historia om en kökssoffa.

Berättelsen tar sin fart redan 1915, då soffan inhandlades av ett ungt par i Göteborg. Därefter får vi följa såväl soffan som släkten genom hela 1900-talets historia fram tills idag.Vi får läsa om när familjen blir större, när familjen flyttar, hur nya moderniteter dyker upp, hur saker kommer till och försvinner och om hur livet förändras, både för släkten och för soffan.

Denna bilderbok vänder sig till lite äldre barn än vi annars är vana vid när det gäller bilderböcker. Förlaget har angett 5-9 år. Det är en lagom åldersangivelse. Min treåring uppskattar inte den rätt så långa texten, medan min sjuåring tycker att det är intressant och fascinerande att läsa om hur det var förr. De många detaljrika bilderna, tecknade med Anna Bengtssons härliga stil, är ett stort plus eftersom de gör texten levande och även förtydligar många detaljer från texten. Bildtexterna är också väldigt läsvärda och kompletterar texten bra. Längst bak finns en avslutande text ”Att läsa om man vill veta lite mer”, vilket är ett bra avsnitt för de lite äldre barnen. Jag tror att denna bok skulle vara bra som diskussionsunderlag både hemma och i skolan. Som lärare har man nog bra mycket att jobba med i denna bok. Jag tycker att Anna Bengtsson har skapat en fullpoängare. Boken rekommenderas varmt! Farfars mammas soffa är utgiven av Alfabeta.