Bladen brinner #3

I Bladen brinner avsnitt #3 pratar de om att läsa bilder och serietecknaren Mats Jonsson intervjuas. Jag har själv svårt att läsa bilder, det är texten som är det primära för mig. Visst uppskattar jag illustrationer som förhöjer, förtydligar eller lägger in nya dimensioner i läsupplevelsen, så illustrerade barnböcker och bilderböcker tycker jag om. Men serier har jag alltid haft svårt för, både för vuxna och för barn. Dock har jag tänkt utmana mig själv lite den närmaste tiden, till exempel genom att läsa Ronja Rövardotter – Åskvädersbarn och Ett päron till morsa. Finns det någon annan serie som jag bara inte får missa?

En annan som intervjuas i detta avsnitt är ungdomsboksförfattaren Maja Hjertzell. Hon har bland annat skrivit Före och efter Bella, Henrietta är min hemlighet, Du har inget sett, Den vägen är smal, Vad gör man inte och I love you Viktoria Andersson. Jag har inte läst någon av dem, men det måste jag göra efter denna intervju. Dessutom läste jag att hon är bibliotekarie och att viktiga teman i hennes böcker är genus, kärlek, vänskap och mod, så självklart måste jag titta närmare på några av hennes böcker. Ni som läst, vilken av hennes böcker rekommenderar ni mest?

I podden pratar Lisa och Johanna också om killkompisen, vilket jag tyckte var det bästa i det här avsnittet. Killkompisen som vi ju återfinner i en rad olika ungdomsböcker som blivit utgivna senaste tiden, existerar han verkligen på riktigt? Kan en tjej och en kille vara sådär bra kompisar i verkligheten? Jag har själv haft lättare att vara vän med killar än tjejer, men med ett stort MEN. Den vänskapen har i stort sett alltid försvunnit eller åtminstone minskat radikalt när någon av oss hamnat i ett förhållande. Och vad blir slutsatsen av detta? Att man bara kan vara riktigt nära vän med någon av det motsatta könet när båda är singlar? Nja, jag vet inte. Det är ett intressant ämne att vrida och vända på. Hur som helst så blir jag ofta avundsjuk när jag läser om den där vänskapen. Lika som jag blir när jag läser om stark vänskap mellan två tjejer. Jag har själv förlorat de flesta av mina vänner på grund av att jag levt isolerad i ett destruktivt förhållande i många år och det är tyvärr svårt att hitta nya nära vänner i vuxen ålder har jag märkt, så det är något jag gärna läser om och drömmer mig bort till. I samband med att ämnet killkompisar diskuterades nämnde Lisa och Johanna tre aktuella ungdomsböcker: Allt som blev kvar av Sandra Beier, Ingen normal står i regnet och sjunger av Sara Ohlsson och (M)ornitologen av Johanna Thydell. Den sistnämnda har jag läst, men de andra två finns fortfarande på min att-läsa-lista.