Blixtar och hemligheter

Blixtar och hemligheterDet var en bokblogg som fick mig att vilja läsa Blixtar och hemligheter. Tyvärr minns jag inte längre vilken blogg. Men jag fastnade för att boken visst skulle handla om ett barn som lever på flykt från en man som troligen misshandlat hans mamma. Det är en ganska kort bok och texten är luftig, så jag läste boken under en lunchrast. Den handlar om Mika som är bästis med Katta. En dag börjar en ny kille i deras klass. Han heter Tor. Precis som åskguden. Det åskar den dagen Tor börjar i deras klass. Blixten slår till och med ner i ett träd på skolgården. Efter att Tor började i klassen är ingenting mer sig likt. Tor är speciell. Han gör bara som han själv vill. Han kan till exempel ha kjol eller slips på sig i skolan. Och han är den enda som vågar tjafsa med femmorna. Men Tor är också märklig. Han har hemligheter. Han vill inte vara med på klassfotot. Han river sönder skoltidningen. Han gömmer sig för en mystisk man som verkar leta efter honom. Och överallt där Tor drar fram händer det märkliga saker. Kan han rentav trolla?

Blixtar och hemligheter är en bra bok på så sätt att den inte skriver läsaren på näsan exakt vad som händer. Det finns ganska stort tolkningsutrymme. Vill man bara se det realistiska kan man göra det, vill man anta att det ligger magi bakom händelserna kan man göra det. En del barn kommer att känna igen sig i det där att vara på flykt och att ständigt behöva vara på sin vakt. Andra barn ser det som en del av boken som man inte behöver lägga så stor vikt vid. Därmed kan boken också passa en bred målgrupp. Man läser in det man behöver helt enkelt. Boken är humoristiskt skriven och händelseinriktad. Språket är rappt och det finns ett tydligt driv i texten.

Det jag dock kan känna när jag läser är att det kan vara svårt att sälja in den här boken. Både omslaget och titeln är ganska anspråkslösa. Det är en bok som skulle kunna passa många barn, men hittills är den inte särskilt mycket utlånad på mitt bibliotek. Bokbloggaren Carolina läser skriver att hon trodde boken skulle handla om gudar, övernaturliga ting och typ vara en svensk Percy Jackson, medan den visade sig vara något helt annat. Och lite så kände jag med under läsningen, dels att boken handlade om något annat än jag trodde från början, och dels att boken var spretig och inte riktigt hade något tydligt tema. Själv hade jag en förväntan om att boken skulle handla om just det att vara på flykt och att leva under hot, men jag känner att de delarna fick alldeles för litet utrymme för min del. Carolina skrev också såhär: ”En bok jag tror det är bra att prata om – vilka förväntningar har man som läsare och vad är det som händer egentligen?” Även det håller jag med om. Det här vore en ypperlig bok att ta med när man pratar om omslag och vad det säger om vilken typ av bok det är. Likaså vore det en ypperlig bok att bokprata om, för den är bra, det gäller bara att läsarna hittar till den.

Boken vänder sig till barn mellan 9-12 år. Förlaget anger att detta är den första boken om Mika, så det kommer säkert fler böcker med Mika i huvudrollen längre fram. Blixtar och hemligheter är utgiven av Alfabeta bokförlag och den finns att låna på biblioteket eller köpa på Adlibris eller Bokus.