Blodlokan

BlodlokanFör ett tag sedan köpte jag in Blodlokan av Louise Boije af Gennäs till ett av mina bibliotek. Jag fastnade för beskrivningen av boken och vad den verkade handla om. När jag väl började läsa så hann jag bara läsa korta stunder varje tillfälle, så läsningen blev väldigt splittrad. Det gjorde att jag hade svårt att komma in i boken. Men igår och idag har jag sträckläst de sista 3/4 av boken och nu är jag istället besviken över att den redan är slut. Tur att det är första delen i en trilogi, så jag har två böcker till att se fram emot.

Blodlokan handlar om Sara som precis har flyttat till Stockholm från Örebro. Eller egentligen kan man nästan säga att hon flyr Örebro eftersom hon måste komma bort därifrån. Hennes älskade pappa har nyligen dött på ett fruktansvärt sätt och hon behöver en nystart. Hon börjar på ett café, men blir snart headhuntad till en PR-byrå istället. Hennes nya chef blir också hennes bästis och Bella som hon heter hjälper Sara att få ett liv hon tidigare bara kunnat drömma om. Lyxiga kläder, designväskor, fester med kändisar, en lön som är tre gånger så stor på caféet och dessutom är drömmannen Micke intresserad av henne. Inte konstigt att Sara som mest känner sig som kusinen från landet måste nypa sig i armen emellanåt. Men det är faktiskt också underliga saker som händer och som gör att Sara ibland undrar om det inte är hon som är galen trots allt. Saker är inte vad de utger sig för att vara och hon upplever att hon inte kan lita på någon. Vem är vän och vem är fiende? Det visar sig ha med hennes döda pappa att göra och han har också efterlämnat hundratals tidningsurklipp som han verkar ha velat att just Sara ska läsa. Sara försöker förstå vad han kan ha menat, men det är svårt när hon inte har någon att bolla med. Dessutom känner hon sig förföljd och i slutet blir det faktiskt också lite av en kamp på liv och död.

Det är svårt att skriva om Blodlokan känner jag. Dels så händer det så himla mycket och man kan bara inte skriva om allt i en recension. Det är högt tempo och spännande hela tiden, med många fysiska händelser. Men det händer också mycket för Sara personligen och i hennes inre. Hon utvecklas rejält under bokens gång. Det är en intressant karaktär Sara, med hennes bakgrund och militära utbildning. Det politiska temat kan vara lite svårt att förstå ibland och hänga med i, men det är aktuella händelser och teman så det är också väldigt intressant att läsa om och fundera över. Till och med Me Too-uppropet finns med, så det är verkligen högaktuellt och brännande. Jag vet att man hintat om att boken har Millenium-flirtar men jag tänker också på Hanne-Vibeke Holsts trilogi som inleddes med Kronprinsessan. Den har en helt annan vinkel, men samma fokus på makt och politik. Blodlokan är en riktig bladvändare och jag ser fram emot att läsa de resterande delarna i Motståndstrilogin.

Blodlokan är utgiven av Bookmark förlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.