Bokbloggsjerka 30 januari – 2 februari

Denna veckas fråga i Bokbloggsjerka handlar om uppdateringar. Såhär lyder frågan:

Ewa K skrev för en tid sedan ett inlägg om upprepningar. Vad tycker du, fungerar upprepningar eller ser du helst att de lyser med sin frånvaro?

Jag kan störa mig på upprepningar, framförallt om jag sträckläser en serie och har böckerna och karaktärerna i gott minne. Då irriterar jag mig om jag behöver återintroduceras för karaktärerna, eller få händelser återberättade i bok efter bok. Samtidigt så händer det ju rätt ofta att man läser nästa bok i serien ett år efter att man läst den förra boken, och läser man mycket så hinner det ju passera ett antal böcker under den tiden. Så om det är viktiga detaljer som man bör komma ihåg från förra boken för att bättre kunna tillgodogöra sig den nya boken så uppskattar jag vid sådana tillfällen att få en viss upprepning. Det är en svår gränsdragning alltså.

Sedan tror jag att det beror på vilken genre man läser också. Historiska romaner med enormt persongalleri kan nog vinna mer på upprepningar så att texten blir lättare att tillgodogöra sig, än exempelvis lättlästa deckare och chiclit. Jag högläser mycket för min dotter som är 7 år och jag har på sistone märkt en tydlig tendens till upprepningar i serierna som vänder sig till den åldern. Jag vet inte varför det är så många upprepningar i dessa böcker, kanske för att igenkänning är så viktigt för barn, men det stör mig som vuxen i alla fall och ofta saktar det också ner läsningen känner jag.

Den typ av upprepningar jag har haft i åtanke här ovan är när man beskriver en händelse eller en karaktär på nytt, framförallt i serier för att nya läsare ska komma in i boken och för att läsare som tidigare har läst andra böcker i serien ska känna igen och påminnas om viktiga detaljer ifall de skulle ha glömt. Sådana upprepningar förlåter jag lättare och de kan till och med vara nyttiga ibland. Något jag däremot stör mig på är när vissa uttryck eller ord återkommer gång på gång. Framförallt då man tydligt märker att det inte är något stilistiskt grepp eller medveten tanke av författaren att göra denna upprepning, utan att det snarare är en ren slump eller nonchalans av korrekturläsare och redaktör. Sådant kan faktiskt få mig att lägga bort böcker. Men som sagt, gränsen för upprepningars vara eller icke vara är hårfin.

 

2 thoughts on “Bokbloggsjerka 30 januari – 2 februari

  1. Ja, vissa upprepningar har man lättare att förlåta, men den sista sortens som du nämner är oförlåtlig.

Comments are closed.