Bokfemman vecka 4

Temat för veckans Bokfemma är språk. Nämn 5 böcker med ledordet språk.

Jag blev direkt förtjust över veckans tema, jag älskar ju språk i alla former. Men när jag väl skulle göra min lista så upptäckte jag att det faktiskt inte var så lätt som jag trott. Hur som helst, här är min lista. Det är lite blandat idag, både böcker jag har läst och böcker jag vill läsa.

  • Ett öga rött – Jonas Hassen Khamari. Den här boken gillar jag inte för storyn, utan för att den är så nytänkande när det gäller språket. Som Bokidioten skrev så tänjer han verkligen på det svenska språket till det yttersta.
  • Böckerna om Harry Potter – J K Rowling. Böckerna är suveräna på svenska, men jag vill läsa dem på originalspråket också – tror att det kommer att bli en underbar upplevelse.
  • Sylvia Plath. Min B-uppsats i litteraturvetenskap skrev jag just om Sylvia Plaths författarskap. Hon är min absoluta favoritpoet och det är förstås det vackra, träffsäkra språket jag har fastnat för. Jag kan inte välja ut någon speciell dikt eller diktsamling. Jag gillar allt av henne, har läst hennes noveller, barnböcker, dikter, roman och dagböcker.
  • Språkbladet – Christina Grünbaum. Hon är/var Dagens Nyheters språkvårdare och en av landets språkexperter. I den här boken har hon samlat tips och råd för hur man skriver på svenska. Den var ursprungligen tänkt till journalister, men passar lika bra för alla att läsa. Hon berättar ifall det heter ”mail” eller ”e-post” och om språkliga klichéer, engelska låneord och annat smått och gott. Intressant och tänkvärt.
  • I döda språks sällskap – Ola Wikander. Den här boken ska tydligen vara en kärleksförklaring till gamla, utdöda språk och det låter ju lovande. Har inte läst den, men skulle vilja.

Som bubblare på listan väljer jag två andra böcker om språk som jag inte läst ännu, men som står i min bokhylla. Latin – Kulturen, historien, språket samt Språken och historien, båda av Tore Janson. Jag tror att båda böckerna kan vara intressanta och läsvärda.