Börja krypleta

Börja krypleta! : En guide till småkrypens Storslagna världBörja krypleta är en guide till småkrypens storslagna värld. Småkryp är i denna bok ett samlingsnamn för exempelvis insekter, kräftdjur, maskar, mossdjur, mångfotingar, sniglar, snäckor, spindeldjur och andra liknande varelser.

I boken får vi följa med till fem olika miljöer, biotoper: trädgården, ängen, skogen, heden och sjön. Man får veta vilka småkryp som lever i respektive biotop, vad de äter och hur man känner igen dem. Dessutom får man en massa tips för hur man blir en krypletare, till exempel hur man lockar till sig fjärilar. Man får också veta hur man kan rädda och hjälpa de små djuren. I början av boken finns en innehållsförteckning och i slutet finns en ordlista. Sist men inte minst får man massor av spännande, intressant fakta om småkryp, extra kul är de små avsnitten som börjar med ”Visste du att” där man får lära sig lite kuriosa om smådjuren.

En fin bok för den som är nyfiken på småkryp och vill lära sig mer. En bok som man kanske inte läser från pärm till pärm, utan en som man kan bläddra i och läsa något avsnitt här och var, och som därmed räcker länge. Boken har så vackra, välgjorda illustrationer i vackra färger. Bäst av allt är kanske ändå författarens intresse, fascination och kärlek till dessa små kryp som verkligen förmedlas på varje sida i boken.

Börja krypleta är skapad av Cecilia Ottenby, utgiven av Natur & Kultur och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.