Börja rida med Sigge

Börja rida med Sigge : borsta och skritta   Börja rida med Sigge : rida lätt

Börja rida med Sigge är en serie böcker för den lilla hästälskaren. Det är en blandning av berättelse och fakta i böckerna och de passar perfekt för den som ska börja rida eftersom man får lära sig hur det går till på de första ridlektionerna.

I den första boken som heter Börja rida med Sigge – Borsta och skritta får vi träffa Saga. Idag ska hon börja rida. Hon har längtat väldigt länge, men nu är hon mest nervös. Hennes kompis Harry ska också börja rida. Man får följa med när Sigges skötare Elina hjälper Saga att göra i ordning hästen. Saga måste först borsta Sigge. Därefter går de till sadelkammaren för att hämta hans sadel och träns. Innan Saga och Harry kan rida måste de nämligen sadla och träna hästarna. Som tur är får de hjälp första gången. Sedan är det dags att leda hästarna till ridbanan och äntligen är det dags att sitta upp! Det är mycket att lära sig under den första ridlektionen. Ändå går det alldeles för fort. Efter ridningen är det återigen dags att göra i ordning hästarna, sadla av, tränsa av och sedan får de mysa en stund med hästarna. Boken är uppbyggd som en berättelse, men på många uppslag finns det insprängda faktarutor där man får lära sig fakta om hästar, ridning och hästens utrustning samt olika fackuttryck som är bra att kunna när man ska rida på ridskola.

Börja rida med Sigge – Rida lätt är uppbyggd på samma sätt med både fakta och berättelse. Nu är det dags för den andra ridlektionen och nu får barnen lära sig mer om ridbanan och dess vägar och bokstäver. Det är också dags att barnen lär sig styra sina hästar. De får veta hur de använder tyglarna och vad skänklar är. Till sist får de prova att trava och så får de träna balansen i sadeln. Efter ridturen är det som vanligt dags att ta hand om hästen. Efter det får barnen släppa ut hästarna i hagen där de får busa och rulla sig och njuta av friheten.

Jag önskar att de här böckerna funnits när jag var liten, hästtjej som jag var! Jag kan tänka mig att hästälskare i lågstadieåldern lär älska böckerna och girigt insupa all kunskap som böckerna förmedlar. Det är ett bra knep att kombinera fakta och berättelse. Blir det för mycket detaljerad kunskap för de allra yngsta läsarna kan man hoppa över faktarutorna och bara fokusera på berättelsen och bilderna, medan de äldre kan grotta ner sig i hästkunskapen. På så sätt fungerar böckerna både som högläsningsböcker och att läsa själv och de passar även för en bred målgrupp. Extra kul är det att man får träffa hästarna Sam och Sigge i böckerna, eftersom det finns ett helt gäng kapitelböcker om dem. På så sätt kan läsarna följa med och läsa dessa när de vill läsa mer och tjockare böcker. Jag gillar också att boken visar en kille som rider och älskar hästar. Börja rida med Sigge är förstås skriven av Lin Hallberg och de har så fina illustrationer av Margareta Nordqvist. De är utgivna av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).