Borta bäst

Nu är det någon vecka sedan jag läste ut Borta bäst, men jag har inte hunnit blogga om den ännu. Dock har den ännu inte lämnat mig, utan jag minns boken lika tydligt som om jag hade läst ut den idag (trots att jag läst flera böcker emellan), så det är ett gott tecken. Borta bäst (Piratförlaget) är skriven av Sara Kadefors som tidigare skrivit Fågelbovägen 32.

Boken handlar om Sylvia, en prydlig och ordningssam medelålders kvinna som sover i sin bil på Ikea-parkeringen. Hon är elegant klädd, men dricker gratiskaffe inne på varuhuset och äter upp folks kvarlämnade mat. För några månader sedan levde hon ett helt annat liv. Nu handlar allt om att överleva, då hon har förlorat allt efter ett misstag, eller rättare sagt, ett val hon gjort. Hon hankar sig fram, lär känna nya människor, kommer i kontakt med en helt annan värld än den hon levde i tidigare. Men till slut går det inte att fly längre, hon måste tillbaka till sitt gamla liv och försöka ta tag i allt hon lämnade.

Borta bäst handlar om en klassresa, om fördomar, och om de val man gör (eller inte gör) i livet. Många teman alltså. Det här är inte en sådan bok som jag brukar läsa i vanliga fall, men jag fick den som recensionsex, började läsa och sedan var jag fast. Det är framförallt Kadefors språk som fick mig att fastna. Hon är rapp med pennan och är bra på att skildra. Huvudpersonen, Sylvia, är inte särskilt sympatisk och jag irriterade mig på henne mer än en gång, men jag ville ändå läsa vidare för att se hur det gick för henne. Det är en underhållande bok, en snabbläst och stundtals humoristisk bok. Men samtidigt är boken allvarlig, cynisk och framförallt tänkvärd. Jag blev berörd och har som sagt inte glömt vare sig boken eller karaktärerna ännu.