Brorsan är kung

Brorsan är kung!Måns är 11 och gillar att skejta. När han måste följa med sin mamma till Malmö över sommaren pga jobb så är alltså det första Måns gör att leta efter närmaste skejtpark. Han hinner inte vara där särskilt länge förrän han träffar Mikkel. De utmanar varandra, det leder till blodvite och det slutar med att de blir blodsbröder. Bara några timmar efter det att Måns kom till Malmö. De blir snabbt varandras bästa kompisar och allt borde vara frid och fröjd. Eller? Nej, så enkelt är det förstås inte. Måns bär på en hemlighet. En hemlighet som är så stor att han inte ens vågar berätta den för Mikkel. En hemlighet som bidragit till att Måns nu befinner sig i Malmö med sin mamma medan pappa är kvar hemma och eh.. tränar på att cykla. Den hemligheten är att i Måns pass så står det inte Måns. Det står Michelle.

Måns är alltså född som tjej, men har länge, alltid, känt sig mer som kille. Efter att ha berättat det för sina föräldrar och vännerna därhemma blev det lite spänt. Mamman tog det bra och accepterade direkt att Michelle nu ville bli benämnd som Måns istället. Pappan tog det mindre bra. Även kompisarna visade lite blandade reaktioner. Med de erfarenheterna är det alltså inte så konstigt att Måns inte ville berätta för Mikkel om denna hemlighet. Men en sådan hemlighet blir förstås svår att hålla hemlig hur länge som helst. Framförallt om man är blodsbröder. Så en dag kommer förstås Mikkel på hemligheten. Egentligen reagerar han kanske inte så mycket på att Måns är född som Michelle. Det han reagerar mest på är snarare det faktum att Måns haft en hemlighet. Mikkel tycker att Måns svikit honom, att Måns inte längre är värd att vara Mikkels bästa vän. Han vill inte ens veta av honom. Och det gör förstås Måns panikslagen. Och väldigt ledsen. Och ensam.

Brorsan är kung är en otroligt fin bok som belyser transtemat på ett lite annorlunda sätt. För Måns är allting så givet, han tvivlar aldrig på vem han är. Det är omvärldens reaktioner som fokus ligger på, och där finns det mycket att diskutera kring eller tänka på ifall man vill det. Det finns också så mycket fint runtomkring. Som bifiguren Nora som verkar vara en otroligt intressant person. Att boken utspelar sig i Malmö istället för i Stockholm som ju så många andra barnböcker. Att persongalleriet är så otroligt härligt. Att boken är så lättläst och en så bra allåldersbok att den funkar lika bra att sätta i händerna på läsovilliga killar i femman som mellanstadietjejerna som slukar allt som handlar om relationer. Jag har bokpratat om den här boken flera gånger den senaste tiden och det är alltid flera som vill läsa den, både killar och tjejer, och det blir alltid intressanta diskussioner om kön, genus, ärlighet och att våga stå upp för sig själv.

Det är Jenny Jägerfeld som skrivit och boken är utgiven på Rabén & Sjögren. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus. Har du inte läst den förut så gör det! Är du vuxen så läs den för att förstå lite mer av vad som kan försiggå i huvudet på barn i mellanstadieåldern, oavsett vilket kön de är födda som. Och jobbar du i skolans värld eller med barn på något annat sätt så är Brorsan är kung helt enkelt måste-läsning!