Catrine och rättvisan

Sommaren 1984 hittades en styckad kvinnokropp. Kroppen identifierades som den prostituerade missbrukaren Catrine da Costa. Två läkare anklagades för att ha utfört dådet. Hanna Olsson, journalist, bevakade rättegångarna och skrev flera uppmärksammade artiklar i Dagens Nyheter i samband med rapporteringen av rättegångarna. Boken är ett försök att sammanfatta de komplicerade turerna i rättegångarna och belysa det material som åklagaren valde att inte ta upp.

Det är en innehållsrik och intressant reportagebok om ett makabert och uppmärksammat styckmord. Boken ger en skrämmande bild över den rättslöshet och det förtryck som tyvärr fortfarande drabbar utsatta kvinnor i Sverige. Boken är nämligen fortfarande aktuell. Trots att det har gått över 20 år sedan mordet så behandlas dessa kvinnor fortfarande på samma sätt. I rättssalen och i media. Det är viktigt att sådan här orättvisa uppmärksammas och jag hoppas att så många som möjligt läser boken. Helst borde den vara obligatorisk på vissa utbildningar, som juristutbildningen…

”Catrine och rättvisan” utkom redan 1990, men en ny pocketutgåva utkom 2005. Det finns även två andra böcker om mordet på Catrine da Costa: ”Sanningen är en sällsynt gäst” av Lars Borgnäs, och ”Döden är en man” av Per Lindeberg. Jag har dock inte läst någon av dessa än. Får nog ta och sätta upp dem på min ”att-läsa-lista” för det här fallet intresserar mig och lämnar mig inte.