Cirkusdeckarna och badhusmysteriet

Lättlästa mysterier. Cirkusdeckarna och badhusmysterietCirkusdeckarna och badhusmysteriet är den senaste boken i serien Lättlästa mysterier som är en slags lättläst spinoff på kapitelböckerna om Cirkusdeckarna. I dessa lättlästa böcker möter vi också tvillingarna Kaspar och Katinka som lever på en cirkus och löser olika mysterier i samband med sina uppträdanden runt om i landet. Cirkusdeckarna och badhusmysteriet är den femte boken i den lättlästa serien och som vanlig kapitelbok finns det nu i skrivande stund 24 böcker. Jag gillar när samma karaktärer återfinns i böcker av olika svårighetsgrad. Så är det ju också med serien Mystiska skolan av Katarina Genar. Det är så lätt att tipsa nybörjarläsare om de lättlästa böckerna och sedan blir det ett naturligt steg över till de tjockare kapitelböckerna när man språkmässigt känner sig redo för en utmaning samtidigt som man vill stanna kvar i samma miljö och läsa vidare om samma karaktärer.

I Cirkusdeckarna och badhusmysteriet ska Cirkus Pommery uppträda vid en simhall. Men det är något skumt på gång. Badleksaker försvinner och många blir misstänkta. Nu måste Kaspar och Katinka försöka hitta tjuven. Det finns flera skumma personer som tvillingarna måste kika närmare på. Men det visar sig sedan att tjuven hade helt andra avsikter än Cirkusdeckarna kunnat föreställa sig.

Boken är mycket lättläst och passar den som precis knäckt läskoden. Varje uppslag består av en eller två helsidesbilder med den korta, enkla texten insprängd i illustrationerna. Bilderna är färgstarka, tydliga och uttrycksfulla. Den lekfulla och spännande cirkusmiljön utgör en häftig fond till mysteriet. Till hjälp för nybörjarläsarens läsförståelse finns ett persongalleri i början av boken och i slutet av boken finns en förklaring till hur Kaspar och Katinka löste fallet. Det finns också en sida med fakta om Västerås, där Cirkusdeckarna uppträdde denna gång, samt en sida med tvillingarnas bästa deckartips. Helt enkelt en spännande, klurig, rolig och färgstark deckare i cirkusmiljö för nybörjarläsarna.

Cirkusdeckarna och badhusmysteriet är skriven av Dan Höjer, illustrerad av Tomas Antila och utgiven av Semic bokförlag.