Cirkusflickan

CirkusflickanÅret är 1944 och andra världskriget rasar i Tyskland. Den sextonåriga Noa försörjer sig som städerska på en tågstation efter att ha blivit utslängd hemifrån. Då hon en kväll följer ett märkligt ljud upptäcker hon till sin fasa en godsvagn fylld med övergivna judiska barn. Innan hon hinner tänka fattar hon tag i ett spädbarn och flyr hals över huvud ut i vinternatten. Noa och barnet, som får namnet Theo, räddas och tas om hand av ett kringresande cirkussällskap, och för att smälta in tränas hon till trapetsartist. Hennes lärare är den några år äldre Astrid, en kvinna med ett hemlighetsfullt förflutet som starkt ogillar Noas uppdykande. Men kriget kommer närmare och deras skyddade tillvaro på cirkusen hotas alltmer. Theos liv är i fara och snart inser Noa och Astrid att deras enda chans att överleva är att släppa taget om sina hemligheter och våga lita på varandra.

Cirkusflickan är en bok som är svår att släppa och svår att glömma efter läsningen. Den utspelar sig under andra världskriget och berör såväl utsatta människogrupper som utsatta barn, vilket gör boken än mer svår att släppa. Att boken dessutom är inspirerad av verkliga händelser och handlar om vänskap, kärlek och mod – mitt under brinnande krig – gör den än mer gripande. Man får verkligen lära känna de båda huvudkaraktärerna Noa och Astrid. Berättarperspektivet skiftar mellan dessa båda. I ungefär vartannat kapitel är det Noa som är berättare och ungefär vartannat kapitel har Astrid som berättare. Från början upplevs Astrid som kärv och lite svår att sympatisera med, men det får sin förklaring under läsningens gång och snart tar man henne till sitt hjärta. Boken utspelar sig på en cirkus och det gör boken än mer spännande. Dessutom får man ett stycke cirkushistoria på köpet när man läser. Sista delen av boken sträckläste jag trots att jag egentligen behövde sova för länge sedan. Slutet är helt överraskande! Tycker man om historia, spänning, relationer och framförallt livsöden är detta en bok man definitivt bör titta närmare på. Detta är Pam Jenoff sjätte roman, men den första jag läser av henne.

Cirkusflickan är utgiven av Harper Collins och den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.