Dagen är kommen

Dagen är kommenAllting har ett slut. Även bra deckarserier tyvärr. Dagen är kommen är Ninni Schulmans sjunde och avslutande bok i den populära Hagforsserien med journalisten Magdalena Hansson och poliserna Christer Berglund och Petra Wilander i huvudrollen.

Boken utspelar sig i juletid. Några dagar före julafton hittas det äldre paret Harry och Inga Tynning brutalt mördade i sitt hem strax norr om Hagfors. Huset är i oreda och det saknas både pengar och smycken. Paret har inga fiender och har levt ett stillsamt liv, så polisens första tanke är att det är en liga som specialiserat sig på att råna äldre. Men ju mer de undersöker händelsen, desto mer märklig och obehaglig verkar den.

Privat finns det också mycket som händer för de alla tre karaktärerna. Christer ska bli pappa vilken dag som helst samtidigt som hans mamma lägger sig i lite för mycket. Petra har avslutat relationen med Geir och känner sig förvirrad. Vad har hon egentligen för känslor för exet Lasse? Och Magdalena är tillbaka på jobbet efter en längre tids sjukskrivning och är orolig för om hon ska orka och hur allt kommer gå.

Det är en tjock bok, 563 sidor, och det krävs för att knyta ihop allt detta på ett bra sätt. Dels har vi ju mordgåtan, som är spännande, men ändå lite för förutsägbar mot slutet. Men bokens stora behållning är ändå karaktärernas privatliv och utveckling, och där tycker jag verkligen att Ninni Schulman har lyckats bra med att både knyta ihop säcken och skapa hopp och framtidstro. Som läsare vill man ju att det ska gå bra för de karaktärer man följt i så många böcker. Det är helt enkelt ett värdigt avslut på serien, även om jag förstås kommer att sakna Magdalena, Christer och Petra. Hoppas Schulman inleder en annan serie istället.