Dagens julklappstips – #Bakboken: Vinnare av Hela Sverige bakar 2014

Hela Sverige bakar är ett väldigt omtyckt tv-program som har gått på TV4 under hösten. Under tio veckor tävlade tolv deltagare om titeln Sveriges bästa hemmabagare 2014. Vinnare blev Alexandra Larsson. Som en del av vinsten fick hon ge ut sin egen bakbok och nu är den äntligen här.

bakboken-vinnare-av-hela-sverige-bakar-2014#Bakboken – Vinnare av Hela Sverige bakar 2014 är alltså skriven av Alexandra Larsson. I bakboken hittar man recept som betyder något extra för Alexandra och som är goda nog att ta henne till sjunde himlen. Hon visar vad hon helst serverar på kakfatet, vad hon äter när hon vill leva nyttigare och vad hon bjuder på till fest. Det är en salig blandning av bakverk, från söta småkakor till rejäla bullar, från nyttig rawfood-tårta till lyxiga desserter.

Boken är indelad i olika kapitel, så som Hyllning till mina kära och till barndomen, Extra allt och lite till, Livets bättre val, I mitt skafferi och Favoritredskap i köket. I slutet av boken finns ett register så man enkelt hittar tillbaka till sina favoritrecept. Alexandra har också skrivit ett förord där hon berättar om sin bakvärld, om hur hon började baka och om sin medverkan i teveprogrammet.

De flesta av recepten i boken ser oemotståndliga ut. Jag fastnar bland annat för Hotshot-mousse, Delicious cookies, Snickerskaka, Karamelliha Browniecupcakes och Mjuk äppelkaka med sega kanter. Recepten är enkla att följa och jag uppskattar att Alexandra på många ställen har skrivit hur recepten har uppstått eller var de kommer ifrån. Det här är en personlig bakbok och det tycker jag om. Jag misstänker att alla som älskar att baka kommer att tycka om denna bok och det är också det som gör att det är en så bra julklapp till alla bakglada. Boken är utgiven av Bonnier Fakta.