Dagens julklappstips – Brandkårsmysteriet

brandkarsmysterietIdag tänkte jag presentera en rolig och spännande bok som passar utmärkt till barn mellan 6-9 år. Brandkårsmysteriet är den 23:e (!) boken om LasseMajas detektivbyrå. Boken handlar om Lasse och Maja, kompisarna som driver en egen deckarbyrå där de löser mystiska fall som händer i deras hemstad Valleby.

Brandkårsmysteriet inleds med att ett sommarlugn vilar över Valleby. Lasse och Maja passar på att storstäda i sin deckarbyrå. Under en rast läser Lasse i tidningen om en serie mystiska bränder som härjar i staden. Det märkliga är att varje ställe som drabbats av bränderna hade nya brandvarnare och brandsläckare. Ännu konstigare är det att värdefulla saker försvunnit, men inte under själva branden, utan just när brandmännen varit där. Lasse och Maja får strunta i städningen och ta itu med bränderna innan de sprider sig som en löpeld.

Böckerna om LasseMajas detektivbyrå är uppskattade av barn som precis börjat i skolan. De passar lika bra som högläsningsböcker som att läsa själv. Böckerna ingår i kategorin Mer att läsa, vilket innebär att de inte vänder sig till de absoluta nybörjarläsarna, men att de fortfarande är lättlästa, med många illustrationer, stor text och mycket luft kring texten. Både pojkar och flickor uppskattar dessa böcker och böckerna är precis lagom spännande för målgruppen. Vill man ge bort en klurig och spännande bok i julklapp till barn i lågstadieåldern så är alltså Brandkårsmysteriet en superbra bok.