Dan före dan

Dan före danDagen före julafton började jag, passande nog, att läsa Dan före dan av Felicia Welander. Det är en julfeelgood som utspelar sig både i Stockholm och i Hälsingland, närmare bestämt i Järvsö, vilket är extra kul eftersom jag ju bor i Hälsingland och har varit i Järvsö många gånger.

Boken handlar om Sigrid som varit utomlands ett par månader. Nu är hon på väg hem för att överraska sin familj. Hon har sagt till dem att hon ska fira jul utomlands, men i själva verket ser hon fram emot att fira en traditionsenlig jul i stugan i Hälsingland, precis som vanligt. Men det visar sig att hennes familj har gjort upp helt andra planer inför jul. Sigrid riskerar nu att behöva möta sin största rädsla – att bli ensam på julafton. Hon bestämmer sig för att skapa den perfekta julen i stugan i alla fall och att leta efter någon annan att fira jul med. Kanske en internetdejt?

Ja, det visar sig bli svårare än hon trott, både att återskapa barndomens julaftonsminnen och att hitta den rätta att fira jul med. Inget går som Sigrid tänkt sig och hon lyckas till och med nästan bränna ner stugan. Som tur är så blir hon räddad av den hon minst av allt hade väntat sig.

Dan före dan är en mysig feelgood med extremt mycket julkänsla. Sigrid är etnolog och besatt av julen, inte bara för att det är mysigt med jul utan hon är genuint intresserad av jultraditionerna och historien kring dem. Därför är det en hel del utläggningar kring det i boken. Jag har själv läst etnologi och tycker att dessa partier är väldigt intressanta. Som vanligt i feelgoodböcker handlar det rätt mycket om kärlek och då förstås kärlek med förvecklingar och de delarna är rätt förutsägbara, men så är det ju i den här genren och det är ändå mysigt att läsa om Sigrids kärleksbestyr. Boken tar också upp temat vänskap på flera sätt. Dels att vänskap kan vara oväntad och förekomma även över generationsgränserna och dels tar boken upp problematiken med att en barndomsvän väntar barn och därför får andra prioriteringar i livet. Sorg är också ett centralt tema, liksom ensamhet. Jag läste boken i ett svep, men man kan också läsa den som en adventsbok eftersom den tar sin början första december och slutar på julafton. Det enda minuset jag hittar med boken är att den tar slut lite för snabbt. Jag hade gärna velat hänga mer med Sigrid och skulle gärna vilja veta vad som händer med henne efter julafton.

Dan före dan är den första boken jag läser av Felicia Welander, men jag gillar verkligen hennes sätt att skriva. Nu blev jag sugen att läsa första delen i hennes vänskapstrilogi som inleds med Kanske imorgon.

Boken är utgiven av Lavender Lit och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.

One thought on “Dan före dan

Comments are closed.