De drabbade

De drabbadeKarin Wahlberg är tillbaka igen som deckarförfattare efter att ha skrivit tre böcker i romanserien Lasarettet som utspelar sig på 1950-talet. De drabbade är den nionde delen i serien om kriminalkommissarie Claes Claesson. I denna bok har han nyligen flyttat till Lund tillsammans med sin Veronika. Tillsammans försöker familjen finna sig tillrätta i sin nya stad. Dottern Klara har svårt att finna sig tillrätta i sin nya klass. Veronika möter sina utmaningar på kirurgkliniken i Malmö. Och Claes får sin första mordutredning på nya arbetsplatsen.

Det börjar med att sjukvårdsstrategen Carolina Broms hittas död i en enslig sommarstuga utanför Dalby. Hon har Fentanyl i kroppen och har blivit utsatt för ett kallblodigt överfall. Parallellt med mordutredningen möter vi strävsam sjukhuspersonal, cancersjuka patienter och anhöriga som pendlar mellan hopp och förtvivlan.

Det är roligt att återse de välkända karaktärerna efter ett uppehåll på flera år. Jag har läst alla böcker i serien tidigare. Det tog dock en liten stund innan jag kom ihåg alla detaljer kring vad som hänt tidigare. Det är dock inget måste att ha läst de tidigare böckerna eftersom boken innehåller många återblickar som hjälper en att komma in i berättelsen. Som i många andra svenska deckare får man följa karaktärernas privatliv lika mycket som själva mordutredningen. Fokus ligger inte på otäcka detaljer utan mer på pusslandet och relationerna. Den som gillar svenska deckare kommer inte att bli besviken, boken är välskriven och spännande. Det enda som drar ner betyget lite är att den känns lite väl långrandig. Det finns en hel del detaljbeskrivningar som man hade kunnat skala bort för att tajta till berättelsen lite. Samtidigt så känns det väldigt trovärdigt och realistiskt just för att Wahlberg verkligen kan sin sak – hon är ju läkare i grunden. Jag ser dock fram emot fler böcker om Claes och Veronika. Det känns som att det finns mycket att bygga nya berättelser på nu när de flyttat till ny stad och fått nya miljöer, arbetsplatser och kollegor.

De drabbade är utgiven av Wahlström & Widstrand. Boken finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.