Den gåtfulla fyren

Den gåtfulla fyrenDen gåtfulla fyren handlar om Sam. Hans föräldrar är skilda och hans mamma har träffat en ny pojkvän, Patrick, som är en riktig idiot. En jobbig händelse på Sams födelsedag får honom att vägra att tillbringa en enda minut av sommarlovet med Patrick och mamma. Han övertalar istället sin pappa att få följa med till en ö utanför Gotland och bo på en fyr över sommaren. Sams pappa som är författare skriver på en ny deckarserie som han hoppas ska göra honom känd och på ön tänker han skriva på boken. .

På färjan mellan Oskarshamn och Visby får Sam se en tjej som får hans hjärta att slå hårt. Det visar sig att hon och hennes mamma ska bo i den andra av de två lägenheterna som finns i fyren. På ön finns också fyrvaktaren Gerhard som det går otäcka rykten om och som gör Sam riktigt obehaglig till mods. Men när en olycka sker så flätas Sams och Gerhards liv samman. Kanske är det inte som Sam trott…

Den gåtfulla fyren är en spännande rysare som vänder sig till mellanåldern (9-12 år) och som passar de som gärna läser böcker av till exempel Ingelin Angerborn, Kristina Ohlsson, Katarina Genar och Petrus Dahlin. Det är dock inte bara mysterier och mysrys som är i fokus, utan också lite tyngre ämnen som våld i familjen och sorg. Vänskap och relationer är också viktiga teman i boken.

Boken har en intressant historia. Den utspelar sig i en härlig miljö på Gotland och med karaktärer som känns levande. Det är en bra blandning mellan vardag och mystik. Boken är också välskriven med ett starkt driv.

Den gåtfulla fyren är skriven av Ann-Charlotte Persson och utgiven av Lind & co. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.