Den som hackar

Den som hackarDe senaste dagarna har jag skrivit om mysrysare i bilderboksformat för de yngre barnen. Nu hoppar vi till målgruppen 9-12 år som Den som hackar av Thomas Halling vänder sig till. Boken handlar om Albin som tillsammans med sin mamma flyttar till en ny lägenhet alldeles intill en kyrkogård efter föräldrarnas skilsmässa. Men de hinner knappt flytta in förrän det börjar hända kusliga saker. På kvällarna fylls kyrkogården av hundratals fåglar, vissa av dem har barnansikten. De verkar söka kontakt med Albin. Vad vill de honom? Och vem är den mystiska grannen som berättar myten om Nattramnen? Kan det han säga verkligen vara sant? Att Albin är utvald att kämpa mot Nattramnen för att alla de mördade barnen ska få frid?

Den som hackar är en lättläst, snabbläst mysrysare för slukaråldern. Det är den första boken i en serie om tre böcker och jag är spänd att se om serien kommer att fortsätta med Albin som huvudperson och om de kommande böckerna spinner vidare på legenden om Nattramnen eller om de handlar om något helt annat. Jag blev inte superimponerad av Den som hackar, jag vet att Thomas Halling har skrivit betydligt bättre. Jag tycker att den var lite rörig och själva handlingen var inte särskilt engagerande. Men jag vet att sådana här böcker är populära bland barnen. Rysare går alltid hem, så boken kommer säkert att hitta sina läsare. Ett plus för det häftiga omslaget som säkert bidrar det också till att hitta läsare.

Den som hackar är utgiven av Alfabeta bokförlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.