Det fördolda

Det fördolda är en bok skrivet av ett nytt författarpar: Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt (utgiven av Norstedts). Tanken är att det ska bli en serie böcker med samma huvudpersoner.

Boken börjar med att en 16årig pojke från Västerås försvinner. Så småningom hittas kroppen – pojken är mördad och inte nog med det, hjärtat är utskuret. Västerås-polisen försöker först utreda själv, men ganska snart kopplas Riksmord in. Samtidigt som dessa händelser utspelar sig befinner sig psykologen Sebastian Bergman i Västerås för att städa ur sin mammas hus. Han hittar något som ställer hans liv på spets och vill därför komma in i utredningsgruppen. Torkel, chefen för Riksmords utredningsgrupp, tar in honom på nåder. De är gamla vänner och Torkel känner att han vill göra Sebastian den tjänsten.

Jag hade svårt att komma in i boken först, men på slutet sträckläste jag istället. Mordgåtan är inte så speciell, den påminner om vilken deckare som helst. Bokens stora behållning är däremot huvudpersonerna. Det som jag tycker om med boken är också att alla trådar knyts ihop bra på slutet. Boken känns därför skickligt skriven. Inget lämnas åt slumpen. Ändå lockar boken till vidare läsning, så jag ser fram emot att del nummer två kommer. Dock måste jag säga att jag saknar miljöbeskrivningar. Visserligen finns det miljöskildringar, men jag hade velat ha mera. Jag bodde ju i Västerås för ett antal år sedan, så för mig är det en liten nostalgikick att läsa en bok som utspelar sig i staden och ju mer jag läser, desto mer miljö vill jag ha. Hur som helst, en mycket läsvärd bok för alla som gillar svenska deckare.

One thought on “Det fördolda

Comments are closed.