Det lilla biblioteket på Söder

Det lilla biblioteket på SöderDet lilla biblioteket på Söder av Camilla Dahlson är en mysig feelgood i biblioteksmiljö. Boken handlar om Katrin och Astrid. De jobbar tillsammans på ett litet bibliotek på Söder i Stockholm. Katrin är chef över Astrid, men de är egentligen både kollegor och nära vänner. En dag får Katrin ett brev till biblioteket där det står att bibblan är nedläggningshotad. Hur ska hon våga berätta det för Astrid som lever för sitt jobb som bibliotekarie? Och hur ska det gå för alla deras stammisar, vart ska de ta vägen nu? Men det visar sig att Astrid inte reagerar som Katrin trott, istället för att deppa vill hon ta fajten och slåss för bibblan. Efter ett möte med Kulturnämnden får de sex månader på sig att visa att biblioteket behövs och är uppskattat, så nu gäller det att komma på nya, spännande idéer för hur de ska öka besöks- och utlåningsstatistiken.

Som ni märker så tar boken upp en allvarlig och viktig demokratifråga, nämligen om rätten till bibliotek för alla. Jag som själv jobbar på bibliotek vet att biblioteken behövs av betydligt fler anledningar än att bara tillhandahålla böcker. För många är biblioteket en social plats och samhällets sista utpost. En plats där alla kan komma utan krav på motprestation, där man kan vara sig själv och få hjälp med långt mer än boktips och utlån.

Men boken handlar också förstås om kärlek och romantik, vänskap och relationer, och om bibliotekets betydelse för ensamma människor. Det finns en del som inte skildras så trovärdigt, men på det stora hela tycker jag att det är en fin skildring av biblioteket och av den viktiga funktion som biblioteken fyller i samhället. Boken är lättsamt skriven, lättläst och den mysiga biblioteksmiljön utgör en otroligt härlig fond till berättelsen. Slutet kom lite abrupt dock. Men Det lilla biblioteket på Söder är en varm feelgoodbok jag kommer rekommendera varmt till alla som älskar läsning och feelgood. Hoppas det blir en serie med fler böcker om Söderbibblan.