Det nya livet

Det nya livetDet nya livet är den första boken i serien Ellens val. Det är en intressant satsning som förlaget Lovereads kommer med. Bokserien kommer att vara skriven av olika författare och böckerna verkar komma ut i snabb takt. De två första delarna är skrivna av Helena Dahlgren. Nästa två delar som kommer i höst är skrivna av Moa Eriksson Sandberg. Ellens val är en romantisk och historisk bokserie om kärlek och systerskap i en tid av förändring.

I Det nya livet är året 1915 och Ellen har just tagit tåget till Ljungsala, en universitetsstad i södra Sverige. Hon har rest dit för att träffa sin syster som slutat svara på hennes brev. Men systern verkar vara försvunnen tillsammans med sin make. Ellen bestämmer sig för att stanna kvar i Ljungsala och blir snart indragen i stadens alla lockelser. Hon möter såväl nya vänner som den stora kärleken. För första gången känner Ellen att hennes möjligheter är större än hon någonsin vågat hoppas på. Något väcks till liv i henne. Hennes drömmar om att studera vidare pockar på och äntligen vågar hon formulera sina drömmar högt. Kanske kan även hon bli något. Men det finns svårigheter längs vägen mot drömmen, inte minst bestående av människor som inte tycker att kvinnor hör hemma på universitetet. Det är en tid av förändring, en stad med framtidstro och drömmar och i en värld där det gamla och det nya möts kan Ellen och de andra kvinnorna börja upptäcka nya vägar, såväl i livet som i kärleken. Men det är inte helt utan kamp…

Jag fastnade direkt för Det nya livet. Ellen är en sympatisk karaktär och det är så roligt att läsa om hennes drömmar och om hur kvinnor hade det på den tiden, totalt annorlunda mot för idag. Jag gillar Ellens intresse för studier, läsning och skrivande och det är en fröjd att få ta del av litteraturreferenserna i boken. Systerns försvinnande får ingen upplösning i denna bok, utan det följer nog med till kommande böcker och det är det jag tycker drar ner helhetsintrycket. Det hade inte behövt vara något mysterium med för att fånga läsarna, det räcker så gott att få vara i Ellens värld och få läsa om hur det var att vara ung kvinna i början av 1900-talet. Boken är lättläst och snabbläst. En trevlig, underhållande och mysig feelgood som utspelar sig i en historisk kontext och som belyser många viktiga frågor, varav en hel del faktiskt är viktiga än idag.