Det snöar, Astrakan

astrakanKlart som korvspad, Astrakan blev en succé och jag lovordade den i min recension här. Nu har bok nummer två om Astrakan kommit: Det snöar, Astrakan. Även denna bok är förstås skriven av Katarina Kieri och illustrarad av Sara Teleman (Rabén & Sjögren).

I denna bok så snöar det plötsligt en dag när Astrakan är på väg till skolan. Det är som bäddat för snöbollskrig. Astrakan och Josef skojbråkar och kastar snöbollar på varandra. Men när Astrakan är med Josef så vill inte Molly vara med. Varför då? Och vad är det egentligen som Astrakan känner för Josef? Kan man som tjej vara kompis med en kille?

Det snöar, Astrakan riktar sig till nybörjarläsarna med stor stil, korta kapitel och många bilder. Boken har ett enkelt språk och är lättläst, men rymmer oändligt stora känslor och många bottnar. Den handlar framförallt om relationer (vänskap, kärlek) men också om andra saker som är viktiga för barn i åldern 7-9 år. Det är hög igenkänningsfaktor och det är lätt att känna igen sig i och leva sig in i huvudpersonen.