Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant : din nybörjarguide till den digitala världenDigitant – din nybörjarguide till den digitala världen är precis vad titeln låter som – en guidebok för den som är ovan att använda tekniska hjälpmedel, internet och sociala medier.

Boken vänder sig främst till den äldre generationen. På baksidan står det exempelvis ”Att ge sig ut på nätet kan kännas både skrämmande och närmast oöverstigligt för den som inte hängde med från första början. Mängden information man möts av online är så massiv att det kan vara svårt att veta var man ska börja”. Jag ser dock fler målgrupper än bara äldre, boken kan passa minst lika bra till andra teknikovana som en del nyanlända, eller varför inte för de som jobbar med och möter människor som inte är så vana vid att använda internettjänster. För mig som jobbar på bibliotek får jag i denna bok en ökad förståelse för de människor som står utanför den digitala utvecklingen, men också praktiska redskap för att kunna hjälpa dessa människor att komma igång med att mejla, använda Facebook eller göra bankärenden online.

Boken är dock också en utmärkt guide för den som vill lära sig på egen hand. Här finns tydliga steg-för-steg-anvisningar som såväl i text som i bild visar hur man kan göra. Boken är indelad i olika kapitel. Det första handlar om din persondator, läsplatta eller smarta telefon och berättar då hur dessa fungerar och hur man väljer en ifall man står i affären och ska köra en för första gången. Nästa kapitel handlar om e-post och därefter följer avsnitt om att söka på information på internet, sociala medier, appar, bankärenden, handla via nätet, bloggar och till sist forum. Här kan man få tips på hur man börjar blogga, skaffar swish, skaffar mobilt bank-id, deltar i ett forum, handlar säkert på internet, källkritik, söktjänster, skapa konto på Facebook, leta tåg på SJ:s app, få vägbeskrivning via Google Maps och så vidare. Allt det man kan behöva eller vilja göra på nätet när man är nybörjare i den digitala världen förklaras.

Det som är det bästa med boken är att den är så pedagogisk, tydlig och enkel i sin utformning. De olika kapitlen gör det enkelt att hitta det man söker och det är enkelt att följa anvisningarna. De autentiska fotona som visar precis hur det ser ut på ens skärm för varje steg man tar gör det ännu tydligare. Bokens nackdel är väl att den snabbt kan bli odaterad, eftersom nya plattformar, nya sociala medier och nya versioner snabbt lanseras och blir populära, vilket gör att steg-för-steg-anvisningarna snabbt kan bli inaktuella. Men detta är ändå en bra guide och jag tror att man kan följa många av anvisningarna även om vissa delar blir inaktuella och förändras. Jag tror att detta är en bok som kan vara till stor nytta för många och jag hoppas den blir populär på bibliotek, banker, myndigheter, föreningar och på andra ställen där målgrupperna vistas. Den är också en bra presentbok.

Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen är utgiven av Bladh by Bladh och finns bland annat på Adlibris och på Bokus.