Djurparken Skräcken

Djurparken SkräckenDjurparken Skräcken är den senaste boken i den långa rad lättlästa böcker i serien Familjen Monstersson av Mats Wänblad och Pelle Forshed. Böckerna handlar om Ebba och hennes vän Boris. Men Boris och hans familj är inte som alla andra, de är nämligen monster, vilket ger upphov till en hel del dråpligheter, för hur funkar det egentligen att ha ett monster som vän när man ska gå i skolan, sova över hos varandra, gå på bio eller på djurparken?

Böckerna är som sagt lättlästa, de har bara ett par rader text på varje sida, skrivna med enkelt språk. Men innehållet är stort och hela konceptet är så genomtänkt för att locka till läsning. Böckerna har ett tema som säger att annorlunda är okej, och att man kan vara vänner trots att man är olika. Illustrationerna samspelar fint med texten och berättar också mer än vad som händer i texten, vilket skapar en stor läsupplevelse även för nybörjarläsaren. Det finns också pratbubblor där texten är i versaler, vilket gör att texten kan läsas på två nivåer/svårighetsgrader och därmed funkar till en bredare målgrupp. Böckerna är humoristiska, fyndiga, fantasifulla, kittlande, rysligt roliga och alldeles lagom spännande samtidigt som de alltså handlar om vänskap och olikheter.

I denna nyaste bok i serien, Djurparken Skräcken, har Ebba, Boris och Ebbas pappa varit på zoo. Efteråt är barnen sugna på att fortsätta leka zoo, så de bestämmer sig för att bygga en djurpark i Boris trädgård. För hemma hos Boris finns ju Mysis och Polly, några av Boris mammas väskor som inte riktigt är döda än, några grodor och änder, och hela trädgården förmedlar en kuslig, spännande, skrämmande stämning, helt perfekt för Djurparken Skräcken. Barnen målar skyltar, fixar burar och biljetter och strax är det klart. Det kommer fullt av besökare och alla är nöjda. Men så kommer den dryga, gnälliga familjen Drakulvén på besök. Och det visar sig att det hemskaste djuret av alla för dem är den urgulliga, söta katten Lillan.

Det här är verkligen en litterär upplevelse på hög nivå för nybörjarläsarna. Boken vänder på begrepp och fördomar om vad som är läskigt eller inte, den enkla korta texten rymmer så mycket, och så bilderna som verkligen talar för sig själva och ger ett helt liv åt den kortfattade enkla texten. Helt suveränt. Och perfekt för den som behöver träna sin läsförmåga och behöver ha en bok som man bara inte kan sluta läsa. Och vips har man till slut läst en hel bok.

Djurparken Skräcken och de övriga böckerna i serien Familjen Monstersson är skrivna av Mats Wänblad, illustrerade av Pelle Forshed och utgivna av Rabén & Sjögren.