Donny

DonnyDonny är en gripande berättelse för tonåringar, 12-15 år ungefär. Den handlar om en kille, Donny, som har det lite trassligt. Han har en mamma som dricker för mycket. Han har ADHD och svårt att koncentrera i skolan. I klassen finns också Sebbe som gör livet surt för Donny. Men Donny har ändå en assistent/resurs som bryr sig om honom. Tyvärr räcker inte det hela vägen. Han hamnar i dåligt sällskap och sedan går det snabbt utför. Alldeles för snabbt.

Det är som sagt en gripande berättelse och slutet är inte lyckligt. Jag vet att det är en spoiler, men det kan vara viktigt att veta innan man sätter boken i händerna på en vilsen tonåring eller läser den högt i en klass. Det är dock inte enbart nattsvart, utan det finns både hopp och glädje också.

Boken är lättläst med korta kapitel och ett enkelt språk. Jag tror att många killar i bokens målgrupp skulle kunna tilltalas av den och tycka om att läsa om sådant som händer runtomkring dem. Handlingen är trovärdig och verklighetsförankrad och tyvärr så finns det ju alltför många unga som växer upp och har det ungefär som Donny, så det är jättebra att Thomas Halling har skrivit denna bok för dem.

Donny är utgiven av Alfabeta förlag.