Drömmen förde dej vilse

Drömmen förde dej vilse är den nyaste boken i serien om Maria Wern skriven av Anna Jansson (Norstedts). I denna bok får vi stifta bekantskap med en gammal Gotlandsmyt. Det sägs nämligen att det finns en kvinna som drunknat på sin egen bröllopsnatt. Sedan dess försöker hon locka med sig män ned i djupet på grund av sin osalighet. En tidig försommarmorgon hittas en sjuksköterska mördad i Botaniska trädgården. Hon är klädd till brud och det är väl inte så konstigt att folk börjar tänka på den gamla myten igen.

Som vanligt är det kriminalinspektör Maria Wern som utreder fallet tillsammans med sina kollegor. Parallellt med mordutredningen får vi följa Marias privatliv, framförallt när det gäller förhållandet med Per Arvidsson. Däremot figurerar inte Marias barn i denna bok, vilket känns både tomt och konstigt. Det känns som att den här boken utspelar sig på väldigt kort tid, vilket jag inte har upplevt med tidigare böcker. Det jag däremot förvånas över är hur mycket fantasi Anna Jansson har. Det här är den elfte boken om Maria Wern, men det verkar inte finnas något slut på kreativa och kluriga mordgåtor. Som vanligt levereras härliga Gotlandsmiljöer. Persongalleriet är ungefär detsamma som i tidigare böcker och nu när jag läst alla böcker i serien så känns det nästan som om jag känner personerna. Anna Jansson har ett bra språk och hon är skicklig på såväl person- och miljöskildringar. Anna Jansson levererar alltid bra deckare, vissa i serien är bättre än de andra och Drömmen förde dej vilse hör tveklöst till de bästa i serien om Maria Wern.

Missa inte att Anna Jansson också har skrivit en serie deckare för barn där Maria Werns son Emil har huvudrollen. De tre första böckerna i serien Emil Wern – detektiv släpps den 18 juni och då kan ni läsa recension av böckerna här på Barnboksbloggen!

One thought on “Drömmen förde dej vilse

Comments are closed.