Du & Jag

du-jagÄntligen har Katarina von Bredow börjat skriva böcker även för de yngre läsarna. Hon har skrivit många jättebra ungdomsböcker. Men Du & Jag är den första boken hon skrivit riktad mot mellanåldern. Det här är dessutom första delen i en triologi. Del två heter Hon & Han och den har precis utkommit den med.

Du & Jag handlar om Andreas. I skolan kallas han för professorn. Han är duktig på konstiga ord och har oftast alla rätt på matteproven. Hans föräldrar är lärare båda två och ställer höga krav på honom. I skolan är Kevin klassens kung och Ida är drottningen. Ida har ett helt hov runt omkring sig där bland annat Alicia ingår. Alicia är Andreas granne och de brukar ha sällskap till skolan. Men inte hela vägen fram. Precis när de närmar sig skolan brukar Alicia ta av sig mössan, sminka sig och vika av från Andreas så att de inte kommer in till skolan tillsammans. Det är ingenting som de har diskuterat, utan det är bara så som det är. Under tiden som vi får följa Andreas i boken så hinner det hända mycket runtomkring honom. Han misstänker att hans pappa är otrogen och han grubblar så mycket över det att hans resultat i skolan försämras. Han börjar måla graffitti, blir kompis med Kevin och Alicia pratar med honom även inne i skolan.

Du & Jag är en riktig sträckläsarbok för mellanåldern, men även för oss som är betydligt äldre. Katarina von Bredow skriver helt magiskt, hon är en mästare på att uttrycka sig och att skildra barn och ungdomars tankar och känslor. Det lyckas hon bra med även i denna bok då hon skriver för en helt annan åldersgrupp än hon annars brukar skriva för. Ett annat plus med hennes böcker är att de rymmer så himla mycket. Det finns jättemånga teman i boken och många saker att diskutera om i boksamtal eller bokcirklar. Jag gillar också vardagsrealismen i boken, det är en bok som man lätt kan känna igen sig i. Bokens karaktärer är sympatiska och lätta att tycka om och leva sig in i. Jag ser fram emot att läsa mer om Andreas och de andra barnen. Du & Jag är helt enkelt en bok som stannar kvar och som man inte glömmer i första taget.