Ellinor, Leo och Viktor

Ellinor     Leo      Viktor

Katarina von Bredow är en av mina favoritförfattare för barn och unga. Hon har en lång utgivning bakom sig. Senaste åren har hon bland annat skrivit en serie böcker om en sjätteklass. Böckerna heter Ellinor, Leo och Viktor. De går att läsas fristående, men de hör ihop och bygger på varandra, så allra bäst är att läsa dem i ordning.

Ellinor är den första boken i serien. I den boken är Ellinor i fokus. På hennes födelsedag börjar en ny kille i klassen. Snygga, roliga Viktor som snabbt tar plats i klassen. När Ellinor tittar på honom hettar kinderna och det blir fladdrigt i magen så fort han ler mot henne. Men Ellinors bästa kompis Leo verkar bli svartsjuk och sur för att Viktor tar all uppmärksamhet. Ellinors andra bästis Meja verkar också kär i Viktor. Vågar verkligen Ellinor berätta för Viktor vad hon känner?

Leo känner sig utanför när Ellinor blir kär i Viktor. Dessutom är det bråkigt hemma hos Leo. Storebror Markus skolkar och festar och deras föräldrar bråkar mycket. Leo gömmer sig i sitt rum med hörlurarna på. I skolan går han ofta för sig själv. Det finns egentligen bara en enda person han vill vara med: Ellinor. Leo och Ellinor har varit bästa vänner ända sedan lågstadiet. Men när Viktor började i klassen förändrades allt. Ellinor är starstrucked av Viktor, precis som om han vore en rockstjärna. Hon verkar inte förstå det som Leo märkte nästan direkt: att det är något skumt med Viktor. Saker han berättar stämmer inte, men varför blir Ellinor bara arg när Leo försöker varna henne?

Mitt i allt trassel inträffar den stora katastrofen. Livet stannar upp och det som nyss var så viktigt blir plötsligt ganska obetydligt. Men i mörkret visar människor oväntade sidor. Hjälp och tröst kan komma från den man minst anar…

Viktor har det också tufft hemma. Ingen vet sanningen om det och så ska det förbli om han får bestämma. Hans familj bodde tidigare femtio mil bort, men tvingades flytta på grund av Viktors mamma. Nu ska han börja om på nytt. Ett helt nytt liv där ingen vet vad som hänt. Men det är inte så lätt. Kompisarna vill följa med hem och Ellinor ställer många frågor. Han börjar ljuga. Han säger att mamma har cancer och behöver lugn och ro för att bli frisk. Men lögnen känns inte bra och snart är han insnärjd i ännu fler lögner. Måste han göra slut med Ellinor för att inte sanningen ska komma fram?

Böckerna utspelar sig under ganska kort tid, under några månader på vårterminen i sexan. En tid då det händer otroligt mycket med puberteten, känslorna, betyg, men också att lämna det trygga mellanstadiet där man i sexan är äldst för att efter sommaren hamna som yngst på det främmande högstadiet. Det är mycket tankar, funderingar, känslor och frågor i omlopp och det finns inte ens alltid något rätt eller fel. Jag gillar de här böckerna för att de tar upp så många av alla dessa känslor. Det är verkligen en brytningstid i sexan när man både är stor och liten på samma gång och allt är nytt och främmande. Att då få läsa om andra barn som upplever samma saker innebär både igenkänning och en stor tröst tänker jag.

Böckerna tar också upp olika dilemman. Dels kring vänskap och kärlek som många kan känna igen sig i, men dels också kring tyngre ämnen som missbruk, sorg och liknande. Ämnen som kan behöva lyftas fram i ljuset och uppmärksammas. Katarina von Bredow gör detta briljant. I och med att böckerna fokuserar på varsitt barn tar aldrig något fokus eller ämne över eller blir för tungt, Detta berättargrepp gör också att vi får ta del av flera olika perspektiv på samma händelser, vilket berikar läsningen och gör att man får ett större perspektiv på helheten.

Böckerna är välskrivna och har ett starkt driv, vilket gör att det är svårt att lägga bort dem när man börjat läsa. De innehåller många referenser till dataspel, musik och liknande så de känns väldigt aktuella, även om de ämnen som böckerna handlar om i sig är tidlösa. Jag gillar att det två killar för stå i fokus i böckerna, det kanske även lockar många killar att läsa dem. Jag gillar också att barnen har en annan dynamik mellan varandra än de flesta andra liknande böcker. Leo och Viktor som inte ens tycker om varandra, men som båda tycker väldigt mycket om Ellinor. Detta är en serie att varmt rekommendera till alla mellanstadiebarn, framförallt de som går i sexan.

Böckerna är utgivna av Natur & Kultur. De finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här och här) eller på Bokus (här, här och här).