En bästis, tack och Kompisar online

En bästis, tack!  Kompisar online

En bästis, tack handlar om Luna. Hon ska precis fylla 12 år och det enda hon önskar sig i födelsedagspresent är en ny bästis. Hennes gamla bästis har flyttat och nu är hon ensam. Hon går sista terminen i femman och i klassen är det Cleo som bestämmer allt. Klassens drottning Cleo är den som bestämmer över vem som får vara med och vem som är cool. Det kan ändras snabbt. Cleo bestämmer över allt och alla. Eller, inte riktigt alla. Inte om den udda flickan i klassen, Zorona, som har två mammor och som inte har gått så länge i klassen. Dessutom ska det börja ytterligare en ny tjej i klassen, Bella. Kanske kan hon bli Lunas nya bästis?

Att läsa om Luna gör att man slungas tillbaka till mellanstadiet och återupplever mycket av de känslor man hade då. Det är inte lätt att vara 12 år idag och det var det inte heller på min tid. Relationer, skola, kompisar, syskon, föräldrar, att passa in, att bli kär… Allt finns med i boken och allt skildras så autentiskt att jag faktiskt är glad att jag numera är vuxen. Men det är ingen nattsvart skildring, tvärtom, det finns mycket hopp och glädje också i boken. Själva temat är att allt inte alltid är som det verkar och att man ibland behöver ge någon en chans för att den ska visa vem den egentligen är.

En bästis, tack är första delen i en ny serie och del två är också redan här. Den heter Kompisar online och handlar om samma klass, men här är det en pojke som är i huvudrollen, Melvin, han som Luna är kär i i den första boken. Melvin har det ganska trassligt. Hans pappa har precis lämnat familjen. Det har börjat strula i skolan. Han får allt svårare att tygla sina känslor. Och så var det ju det här med Cleo. Melvin är ihop med klassens drottning Cleo, men han har tröttnat. Men hur gör man egentligen slut? Att skriva det på snapchat är alltför fegt, men Melvin pallar inte heller att säga det rakt ut. Inte har han heller någon att prata med om alla sina problem. Då kan det vara lättare att skriva om dem. Till en kompis online…

Även denna andra bok är en härlig skildring av mellanstadietiden och jag tror att det är lätt för många att känna igen sig. Det är egentligen inga stora händelser som händer, utan det är vardagen och dess dilemman som är det centrala, precis som det är för de flesta barn. En fin samtidsskildring. Kul idé att följa olika barn i de olika böckerna, det ökar också möjligheten till identifikation för läsaren. Jag skulle vilja läsa en bok ur Cleos perspektiv och det är väl inte helt osannolikt att det kommer en sådan bok. Böckerna fungerar att läsa fristående och man måste inte nödvändigtvis läsa dem i ordning. De passar också som högläsningsböcker, så jag kommer definitivt att tipsa mellanstadielärarna om dessa böcker när de letar böcker för högläsning.

Jag har också blivit sugen på att läsa mer av Emma Askling, för hon har skrivit fler böcker tidigare och hon kom även ut med en bok för åldern 12-15 år nu i höst som jag ser fram emot att läsa. Jag gillar verkligen hennes språk och det sätt hon lyckas fånga mellanstadiebarnen i deras vardag och skildra dem som om de vore verkliga människor som lever här och nu.

Böckerna är utgivna av Ordalaget. En bästis tack finns att köpa på Adlibris och Bokus (här och här) och detsamma gör Kompisar online (här och här).