En hemlig vän

Äntligen har jag läst boken En hemlig vän (Bonnier Carlsen) av Katarina Genar. Jag har varit nyfiken på boken länge men tiden har inte riktigt räckt till. Nu har jag haft några mysiga stunder tillsammans med min nioåriga dotter när jag läst den för henne i hammocken.

Det här är Katarinas debut bok. Historien har jämförts med Marie Gripes böcker. Det gjorde att förväntningarna på den här boken blev höga för mig. Levde då boken upp till förväntningarna? Det är frågan.

Här får vi följa Henrietta, var liv precis har förändrats. Efter föräldrarnas plötsliga skilsmässa, tvingades hon flytta in till stan med sin mamma. Nu bor de i en gammal lägenhet. Henriettas mamma jobbar jämt och Henrietta är mycket ensam och har inte fått några nya vänner. Hon längtar tillbaka till landet. En dag tappar Henrietta sina nycklar och hon blir stående ensam ute i kylan. Tur är att grannen herr Wallgren kommer så att hon får låna hans telefon och ringa efter mamma.

 Nu börjar mystiken i boken. Herr Wallgren är som hämtad från en äldre tid och han är mystisk och pratar gåtfullt. Dessutom händer även en rad andra konstiga saker som väcker frågor hos Henrietta. En dag får hon en lapp från ”En hemlig vän”. Men Henrietta har inga vänner! Så vem kan ha skrivit lappen?  Och konstigast av allt är flickan på gården som försvann spårlöst innan Henrietta hann prata med henne.

 Boken bjuder på mystik och spänning för sina läsare. Det finns en hel del som man som vuxen får förklara i boken. Men jag gillar boken – visst gör jag det!