En Minecraft-zombies dagbok

Bildresultat för en minecraft zombies dagbokMitt liv som zombie är den första boken i serien En minecraft-zombies dagbok. Den har precis släppts. Del två kommer lite senare i vår. Boken handlar om Zombie, en ung zombie-kille i Minecraftvärlden som försöker få ihop sitt liv. Ihop med sina kompisar möter han vardagen som monster – en vardag som inte skiljer sig särskilt mycket från den i människovärlden. Det handlar om kompisar, skola och kärlek. Zombie är nämligen hemligt kär i Lilly Lik. Tyvärr lyckas fröken avslöja för hela klassen vem Zombie är kär i. Och det värsta är att skrytmånsen Jeff nu säkert kommer att försöka bli ihop med Lilly nu bara för att bräcka Zombie.

Det här är en bok som garanterat kommer att gå hem bland barnen i klass 2-4 som älskar Minecraft. Faktaböckerna om Minecraft är ständigt utlånade och nu finns äntligen en skönlitterär bok som utspelar sig i Minecraftvärlden. Boken är lättläst, den ligger på Hegas-nivå tre av fem, vilket förlaget kategoriserar som en lättläst bok där språket ligger ganska nära talspråket. Det är enkel text, korta kapitel och mycket luft på sidorna. För en zombie i Minecraftvärlden går livet mycket ut på att skrämma byborna, men det blir aldrig blodigt eller läskigt på riktigt. Dessutom är Zombie kompis med en människa och tycker att fler zombies och människor borde vara vänner, även om de ser olika ut har de väldigt mycket gemensamt tycker han. Han tycker också att andra zombier borde sluta skrämma bybor om nätterna och istället borde alla bara vara sams. Boken är väldigt humoristiskt och även jag som vuxen drar då och då på munnen, inte minst när författaren leker med konventioner, myter och föreställningar om hur människor respektive zombies borde vara. Kul också att boken handlar om så mycket vardag och relationer, fastän humoristiskt tillspetsat.

Mitt liv som zombie är skriven av pseudonymen Zack Zombie och de färgglada, Minecraft-illustrationerna som ser ut att vara hämtade direkt ur spelet är skapade av Leon Remstedt. Boken är utgiven av förlaget Hegas. Den finns att låna på biblioteket eller köpa på Adlibris och på Bokus.